makaron z mięsem i sosem

makaron z aromatycznym sosem mięsnym i wołowiną. Danie z mojego, a nie tylko mojego, dzieciństwa. Do tej pory, jeśli muszę jeść w stołówkach, zamawiam albo tłuczone ziemniaki z sosem mięsnym, albo makaron. Ten przepis jest jak najbardziej zbliżony do klasycznych receptur radzieckich, tylko nie ma cebuli (nie jemy jej w naszej rodzinie). Ale jeśli chcesz, możesz dodać posiekaną cebulę na etapie pieczenia wołowiny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 11 % 3 g
węglowodany 54 % 15 g
129 kcal
IG: 6 / 88 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z mięsem i sosem? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć na oleju roślinnym przez 3 minuty na dużym ogniu, aż pojawi się złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz, posyp mąką, dobrze wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej 3 szklanki bulionu mięsnego lub wody do gulaszu, wymieszaj, dodaj liść laurowy, przykryj i gotuj na małym ogniu, na małym ogniu przez 1-1, 5 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ułóż makaron na talerzach. Na wierzch ułóż mięso z sosem. I posyp posiekaną natką pietruszki.

uwielbiam, gdy jest dużo sosu, aby makaron prawie się w nim unosił, więc wlać 3 szklanki bulionu. Jeśli chcesz, aby sos był mniejszy, dodaj 2-2, 5 szklanki wody..

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal / 100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy