skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciepłą sałatkę z wołowiną, papryką i warzywami? Przepis jest bardzo prosty. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowanie zacznij od opatrunku. Sos można uzupełnić lub zastąpić innymi składnikami do smaku. Na przykład zamień ziarnistą musztardę na zwykłą. Mam oliwę z oliwek, ale zrobi to każda roślina.
Krok 2:
Połącz oliwę z oliwek, miód, musztardę i mielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Olej powinien dobrze łączyć się z miodem.
Krok 3:
Teraz przygotuj pozostałe składniki. Wołowina jest potrzebna bez kości, tylko miąższ. Warzywa można zastąpić lub uzupełnić według własnych upodobań. Czerwoną cebulę można zastąpić zwykłą cebulą lub szalotką.
Krok 4:
Na początek marynuj cebulę. Aby to zrobić, pokrój czerwoną cebulę w półpierścienie.
Krok 5:
Wymieszaj ocet z cukrem i pozostaw do rozpuszczenia kryształów. Możesz użyć dowolnego octu: zwykłego stołu 9%, jabłka lub wina. Mam ocet jabłkowy.
Krok 6:
Zalej marynatą czerwoną cebulę i odstaw na resztę składników. Odcedź ocet przed dodaniem cebuli do sałatki (krok 12).
Krok 7:
Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół. Możesz użyć zwykłych pomidorów, należy je pokroić w plasterki.
Krok 8:
Paprykę obrać z nasion i pokroić w paski. Aby sałatka była jasna, lepiej używać papryki w różnych kolorach. Mam żółty i pomarańczowy.
Krok 9:
Umyj warzywa i drobno posiekaj. Zamiast pietruszki możesz użyć dowolnej zieleni do smaku. Na samym końcu posypałam sałatkę liśćmi zielonej bazylii. Możesz wziąć gotową mieszankę liści sałaty.
Krok 10:
Wołowina musi być ostatnia, aby sałatka była ciepła. Umyj kawałek wołowiny, osusz. Posmaruj wołowinę ze wszystkich stron olejem roślinnym i smaż na suchej patelni na dużym ogniu przez 3-5 minut z każdej strony, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Przenieś smażone mięso na deskę do krojenia i pokrój w paski.
Krok 11:
W misce połącz pomidory koktajlowe, paprykę, marynowaną cebulę. Dodaj ciepłą wołowinę i posiekane warzywa.
Krok 12:
Polej sałatkę dressingiem i szybko wymieszaj.
Krok 13:
Natychmiast podawaj sałatkę do stołu, gdy wołowina jest ciepła. Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g