ciepła sałatka z wołowiną papryką i warzywami

bardzo smaczne i soczyste, jasne, apetyczne, świąteczne! Ciepła sałatka z wołowiną z papryką i warzywami to świetna opcja dla mięsożerców i po prostu miłośników pysznych obfitych sałatek. Danie jest po prostu przygotowane i wygląda spektakularnie na stole, ciesząc oko entuzjazmem kolorów!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 27 % 7 g
164 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciepłą sałatkę z wołowiną, papryką i warzywami? Przepis jest bardzo prosty. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowanie zacznij od opatrunku. Sos można uzupełnić lub zastąpić innymi składnikami do smaku. Na przykład zamień ziarnistą musztardę na zwykłą. Mam oliwę z oliwek, ale zrobi to każda roślina.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz oliwę z oliwek, miód, musztardę i mielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Olej powinien dobrze łączyć się z miodem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj pozostałe składniki. Wołowina jest potrzebna bez kości, tylko miąższ. Warzywa można zastąpić lub uzupełnić według własnych upodobań. Czerwoną cebulę można zastąpić zwykłą cebulą lub szalotką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na początek marynuj cebulę. Aby to zrobić, pokrój czerwoną cebulę w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj ocet z cukrem i pozostaw do rozpuszczenia kryształów. Możesz użyć dowolnego octu: zwykłego stołu 9%, jabłka lub wina. Mam ocet jabłkowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zalej marynatą czerwoną cebulę i odstaw na resztę składników. Odcedź ocet przed dodaniem cebuli do sałatki (krok 12).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół. Możesz użyć zwykłych pomidorów, należy je pokroić w plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w paski. Aby sałatka była jasna, lepiej używać papryki w różnych kolorach. Mam żółty i pomarańczowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj warzywa i drobno posiekaj. Zamiast pietruszki możesz użyć dowolnej zieleni do smaku. Na samym końcu posypałam sałatkę liśćmi zielonej bazylii. Możesz wziąć gotową mieszankę liści sałaty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wołowina musi być ostatnia, aby sałatka była ciepła. Umyj kawałek wołowiny, osusz. Posmaruj wołowinę ze wszystkich stron olejem roślinnym i smaż na suchej patelni na dużym ogniu przez 3-5 minut z każdej strony, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Przenieś smażone mięso na deskę do krojenia i pokrój w paski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W misce połącz pomidory koktajlowe, paprykę, marynowaną cebulę. Dodaj ciepłą wołowinę i posiekane warzywa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Polej sałatkę dressingiem i szybko wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Natychmiast podawaj sałatkę do stołu, gdy wołowina jest ciepła. Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy