solanka z kiełbasą z kurczaka i ziemniakami

najsmaczniejsze, apetyczne, pachnące-święto każdego dnia! Solanka z kurczakiem, kiełbasą i ziemniakami okazuje się nie mniej satysfakcjonująca niż z wołowiną lub wieprzowiną. Dwa rodzaje kiełbasy, oliwki i cytryna doskonale uzupełniają smak tej zupy! Okazuje się pachnący, bogaty, gęsty i apetyczny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 21 % 3 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować pyszną mieszankę z kurczakiem, kiełbasą i ziemniakami? To bardzo prosta zupa, pomimo dużej ilości składników. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Na podstawę bulionu wziąłem połowę dużej piersi z kurczaka na kości. Możesz go zastąpić dowolną inną częścią tuszy z kością: udo, udo, podudzie. Sos pomidorowy można zastąpić pastą pomidorową rozcieńczoną niewielką ilością wody lub keczupem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę lub średniej wielkości kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój oba rodzaje kiełbasy w paski. Możesz wziąć wędzoną kiełbasę wędzoną lub suszoną na surowo, najlepiej niezbyt tłustą. Weź również gotowaną kiełbasę, którą lubisz do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórki w paski. Jeśli nie ma pikli, możesz je zastąpić marynowanymi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pół cytryny w plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj kurczaka, włóż do lekko osolonej wrzącej wody i gotuj do miękkości przez około 30 minut. Ilość wody do zupy można zmieniać według własnych upodobań i pożądanej gęstości *(patrz UWAGI po przepisie) Jeśli chcesz, aby rosół był grubszy, gotuj mięso ze skórą. Zdjąłem skórę, aby zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ziemniaki do bulionu 15 minut od rozpoczęcia gotowania kurczaka. Kontynuuj gotowanie, usuwając pianę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gotowania kurczaka i ziemniaków rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu. Smaż cebulę z marchewką, aż będzie miękka, około 2-3 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj ogórki na patelnię i gotuj, mieszając, jeszcze przez kilka minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj sos pomidorowy i w razie potrzeby trochę marynaty z ogórków.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj oba rodzaje kiełbasy i gotuj na małym ogniu, mieszając, 10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij gotową udko z bulionu, oddziel mięso od kości, pokrój na małe kawałki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż mięso z kurczaka do bulionu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie natychmiast przenieś opatrunek. Wymieszać.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj oliwki. Doprowadzić mieszankę do wrzenia, soli, pieprzu do smaku.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Cytrynę dodaję do garnka z solanką i gotuję wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Zamiast plasterków cytryny można wycisnąć z nich sok i wlać do rondla. W razie potrzeby możesz dodać cytrynę nie do garnka, ale tuż przed podaniem na talerzach, krojąc cytrynę w plasterki lub wyciskając sok .

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmij patelnię z pieca, przykryj i odstaw na 10 minut. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona na surowo - 530   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy