skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Mimoza z tuńczykiem? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Ziemniaki i marchewki ugotuj w skórce do miękkości, ostudź, obierz i zetrzyj pojedynczo na średniej tarce.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, obrać. Zetrzyj białka na średniej tarce, zetrzyj żółtka widelcem.
Krok 4:
Wyjmij rybę ze słoika i zetrzyj widelcem.
Krok 5:
Zbierz sałatkę w pierścieniu do gotowania, szczotkując każdą warstwę majonezem: ziemniak –
Krok 6:
Tuńczyk –
Krok 7:
Wiewiórki –
Krok 8:
Marchew.
Krok 9:
Posyp sałatkę żółtkiem.
Krok 10:
Zrobiłem dekorację z posiekanego koperku na środku.
przed marchewką możesz dodać warstwę zielonej cebuli pokrojonej w krążki. Lub dodaj drobno posiekaną zwykłą cebulę, wcześniej parzoną wrzącą wodą.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g