Sałatka Mimoza z tuńczykiem

pyszne, jasne, ukochane - na świątecznym stole! Sałatka Mimoza z tuńczykiem jest nie mniej apetyczna niż ze zwykłą saurą w puszkach. Doskonały wybór dla miłośników sałatek rybnych nie tylko na wakacje, ale także na rodzinny obiad. W pośpiechu możesz po prostu wymieszać składniki bez układania warstw.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 31 % 8 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Mimoza z tuńczykiem? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki i marchewki ugotuj w skórce do miękkości, ostudź, obierz i zetrzyj pojedynczo na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, obrać. Zetrzyj białka na średniej tarce, zetrzyj żółtka widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij rybę ze słoika i zetrzyj widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbierz sałatkę w pierścieniu do gotowania, szczotkując każdą warstwę majonezem: ziemniak –

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tuńczyk –

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wiewiórki –

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Marchew.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp sałatkę żółtkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrobiłem dekorację z posiekanego koperku na środku.

przed marchewką możesz dodać warstwę zielonej cebuli pokrojonej w krążki. Lub dodaj drobno posiekaną zwykłą cebulę, wcześniej parzoną wrzącą wodą.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy