skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę rybną z makreli w puszkach? Przygotuj jedzenie. Weź makrelę we własnym soku, bez oleju, aby zupa nie wyszła zbyt tłusta. Umyj warzywa. Ryż nadaje się do każdej odmiany — zarówno okrągłej, długiej, jak i gotowanej na parze.
Krok 2:
Obierz i pokrój ziemniaki w paski, a następnie ponownie spłucz, aby usunąć nadmiar skrobi z warzywa. Włóż ziemniaki do rondla, zalej je zimną przefiltrowaną wodą. Postaw na ogień. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki przez 10 minut.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Lub pokrój go w kostkę, paski, jak chcesz.
Krok 4:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Zrób smażoną zupę. Jak zrobić smażenie? Wlej olej roślinny na patelnię. Podpal ją. Umieść startą marchewkę i posiekaną cebulę na patelni. Smaż warzywa na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając łopatką, aż marchewki będą miękkie i przezroczyste.
Krok 6:
Ryż (mój jest długoziarnisty) dokładnie spłucz, wielokrotnie zmieniając wodę.
Krok 7:
Wrzuć płatki do garnka z ziemniakami, wymieszaj, pozwól wodzie ponownie się zagotować. Następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 10 minut.
Krok 8:
Następnie na patelni z ziemniakami i ryżem włóż smażoną warzywo. Mieszaj i gotuj zupę jeszcze przez około 5 minut. Otwórz słoik z konserwami rybnymi, rozgnieć makrelę widelcem wraz z marynatą, pozostawiając część kawałków w całości.
Krok 9:
Włóż rybę w puszkach do zupy. Wymieszaj, dodaj sól do smaku (pamiętaj, że konserwy zawierają również sól), czarny pieprz i liść laurowy. Gotuj zupę i trzymaj ją w ogniu przez kolejne 5 minut. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw zupę do zaparzenia pod przykryciem. Podawaj zupę z makreli w puszkach na stole, posypując ją ziołami. Smacznego!
makrela jest bardzo przydatną rybą, jest bogata w białko, minerały, witaminy z grupy B12. Przygotowanie potraw ze świeżych ryb wymaga oczywiście wysiłku i czasu. Dlatego czasami można jeść konserwy rybne, zachowuje również część składników odżywczych.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Makrela konserwowa - 317 kcal/100g