zupa rybna z makreli w puszkach

Prosty, szybki w przygotowaniu, niedrogi, dla całej rodziny! Zupa rybna z makreli w puszkach to przepis, który będzie ratunkiem dla wielu gospodyń domowych. Przygotowanie go nie będzie trudne, nawet początkujący może to zrobić. Produkty będą potrzebne najbardziej konwencjonalne, które są zawsze dostępne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 43 % 13 g
169 kcal
IG: 69 / 31 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę rybną z makreli w puszkach? Przygotuj jedzenie. Weź makrelę we własnym soku, bez oleju, aby zupa nie wyszła zbyt tłusta. Umyj warzywa. Ryż nadaje się do każdej odmiany — zarówno okrągłej, długiej, jak i gotowanej na parze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i pokrój ziemniaki w paski, a następnie ponownie spłucz, aby usunąć nadmiar skrobi z warzywa. Włóż ziemniaki do rondla, zalej je zimną przefiltrowaną wodą. Postaw na ogień. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki przez 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Lub pokrój go w kostkę, paski, jak chcesz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób smażoną zupę. Jak zrobić smażenie? Wlej olej roślinny na patelnię. Podpal ją. Umieść startą marchewkę i posiekaną cebulę na patelni. Smaż warzywa na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając łopatką, aż marchewki będą miękkie i przezroczyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ryż (mój jest długoziarnisty) dokładnie spłucz, wielokrotnie zmieniając wodę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wrzuć płatki do garnka z ziemniakami, wymieszaj, pozwól wodzie ponownie się zagotować. Następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie na patelni z ziemniakami i ryżem włóż smażoną warzywo. Mieszaj i gotuj zupę jeszcze przez około 5 minut. Otwórz słoik z konserwami rybnymi, rozgnieć makrelę widelcem wraz z marynatą, pozostawiając część kawałków w całości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż rybę w puszkach do zupy. Wymieszaj, dodaj sól do smaku (pamiętaj, że konserwy zawierają również sól), czarny pieprz i liść laurowy. Gotuj zupę i trzymaj ją w ogniu przez kolejne 5 minut. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw zupę do zaparzenia pod przykryciem. Podawaj zupę z makreli w puszkach na stole, posypując ją ziołami. Smacznego!

makrela jest bardzo przydatną rybą, jest bogata w białko, minerały, witaminy z grupy B12. Przygotowanie potraw ze świeżych ryb wymaga oczywiście wysiłku i czasu. Dlatego czasami można jeść konserwy rybne, zachowuje również część składników odżywczych. 

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Makrela konserwowa - 317   kcal/100g

Podobne przepisy