sos relish z ogórkami na zimę

świetny dodatek do każdego mięsa! Indyjski SOS relish z ogórkiem to jeden z najpopularniejszych sosów mięsnych. Co więcej, jest dobry zarówno do dań mięsnych na zimno, jak i na gorąco. W naszym przypadku jest to tit i doskonałe wykończenie na zimę
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
25 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos relish z ogórkami na zimę? Przygotuj produkty według listy. Dobrze umyj i osusz warzywa. Obierz pieprz z nasion i łodygi. Odetnij końcówki z ogórków. Jeśli mają twardą skórkę, możesz ją również odciąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój świeży ogórek w drobną kostkę. Opłucz pokrojony ogórek pod bieżącą wodą i odciągnij wodę. Umieść kawałki ogórka w misce i dodaj sól, aby wypuściły sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój czerwoną paprykę w tę samą drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój obraną cebulę w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj ogórki kiszone, możesz usunąć nasiona (u mnie marynowano je z suszonymi nasionami kopru, więc lekko brązowy).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój łodygę selera w ten sam sposób.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż wszystkie pokrojone produkty do rondla. Umieść go na kuchence.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ocet, gorczycę i kminek, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Jeśli jest dużo płynu, ugasić SOS. Jego konsystencja nie powinna stać się papkowata, najważniejsze jest to, że każdy kawałek jest oglądany osobno-jest to różnica między relish a innymi sosami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli zamierzasz przechowywać relish, włóż go do sterylnych słoików, wciąż gotując. Zwiń sterylne pokrywki i wyślij "pod futro", aż całkowicie ostygnie. Jeśli przygotowujesz go tylko na obiad lub lunch, przechowuj do 3-4 dni w lodówce.

Relish to sos, którego początki sięgają Indii. Stamtąd trafił do Europy, a dopiero potem do Ameryki, gdzie relish z kiszonych ogórków stał się głównym sosem do hot dogów. Ten sos można przygotować z dowolnego zestawu warzyw, najważniejsze jest to, że produkty muszą zachować swoją odrębność. Znane relishy to Chutney, Salsa.

Ciekawostką jest to, że w sowieckim przedwojennym czasie relish był produkowany przez zakład Mikojan, sos ten nazywał się "Relish słodki i kwaśny / przyprawa warzywna do dań mięsnych i rybnych".

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy