skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos relish z ogórkami na zimę? Przygotuj produkty według listy. Dobrze umyj i osusz warzywa. Obierz pieprz z nasion i łodygi. Odetnij końcówki z ogórków. Jeśli mają twardą skórkę, możesz ją również odciąć.
Krok 2:
Pokrój świeży ogórek w drobną kostkę. Opłucz pokrojony ogórek pod bieżącą wodą i odciągnij wodę. Umieść kawałki ogórka w misce i dodaj sól, aby wypuściły sok.
Krok 3:
Pokrój czerwoną paprykę w tę samą drobną kostkę.
Krok 4:
Pokrój obraną cebulę w drobną kostkę.
Krok 5:
Drobno posiekaj ogórki kiszone, możesz usunąć nasiona (u mnie marynowano je z suszonymi nasionami kopru, więc lekko brązowy).
Krok 6:
Pokrój łodygę selera w ten sam sposób.
Krok 7:
Włóż wszystkie pokrojone produkty do rondla. Umieść go na kuchence.
Krok 8:
Dodaj ocet, gorczycę i kminek, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Jeśli jest dużo płynu, ugasić SOS. Jego konsystencja nie powinna stać się papkowata, najważniejsze jest to, że każdy kawałek jest oglądany osobno-jest to różnica między relish a innymi sosami.
Krok 9:
Jeśli zamierzasz przechowywać relish, włóż go do sterylnych słoików, wciąż gotując. Zwiń sterylne pokrywki i wyślij "pod futro", aż całkowicie ostygnie. Jeśli przygotowujesz go tylko na obiad lub lunch, przechowuj do 3-4 dni w lodówce.
Relish to sos, którego początki sięgają Indii. Stamtąd trafił do Europy, a dopiero potem do Ameryki, gdzie relish z kiszonych ogórków stał się głównym sosem do hot dogów. Ten sos można przygotować z dowolnego zestawu warzyw, najważniejsze jest to, że produkty muszą zachować swoją odrębność. Znane relishy to Chutney, Salsa.
Ciekawostką jest to, że w sowieckim przedwojennym czasie relish był produkowany przez zakład Mikojan, sos ten nazywał się "Relish słodki i kwaśny / przyprawa warzywna do dań mięsnych i rybnych".
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g