skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pomarańcze w czekoladzie? Przygotuj niezbędne składniki. Weź dwie duże pomarańcze, czarną czekoladę, którą opcjonalnie można zastąpić mleczną.
Krok 2:
Dobrze umyj pomarańcze pod bieżącą wodą, ponieważ będą gotowane ze skórką. Pokrój je w plasterki o grubości około 5 mm. Jeśli pokrój pomarańcze na cieńsze, miąższ rozpadnie się, a jeśli będzie grubszy, skórka pozostanie gorzka.
Krok 3:
Wlej wodę do garnka, podpal. Weź wysokiej jakości przefiltrowaną wodę. Zanurz plasterki pomarańczy we wrzącej wodzie na 3-4 minuty.
Krok 4:
Przenieś pomarańcze do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. To podczas gotowania cała gorycz znika ze skórki pomarańczy.
Krok 5:
Wlej około 600 ml wody do odpowiedniego rondla i dodaj cukier (lub słodzik, który nie boi się obróbki cieplnej), podpal i poczekaj, aż cały cukier się rozpuści. Przenieś kliny owocowe do rondla z syropem. Gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę. Okresowo sprawdzaj, czy woda się zagotuje, dodaj trochę więcej. Musisz gotować, aż skórka pomarańczy stanie się prawie przezroczysta, Bursztynowa.
Krok 6:
Wyjmij pomarańcze łyżką cedzakową z syropu i umieść je na ruszcie, który ustawisz na blasze do pieczenia. Wyślij do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na 20-25 minut. Następnie pozwól pomarańczom ostygnąć.
Krok 7:
Oto takie słoneczne plasterki. Te plasterki można ozdobić ciastami lub deserami lub po prostu zjeść z herbatą.
Krok 8:
W łaźni parowej lub w kuchence mikrofalowej rozpuść czekoladę. Jeśli złapiesz czekoladę niskiej jakości i utworzą się grudki, dodaj trochę mleka i masła, dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Ostrożnie zanurz pomarańczowe plasterki w czekoladzie do połowy, ułóż na papierze do pieczenia lub płaskim talerzu posmarowanym masłem. Nie wkładaj naczynia do lodówki, poczekaj, aż czekolada stwardnieje w ten sposób. Udekorowałem trochę gotowe pomarańczowe plasterki w czekoladzie, posypując wielokolorowymi płatkami kokosowymi.
czekolada może być mleczna lub czarna, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g