skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć placki ziemniaczane na patelni? Przede wszystkim ugotuj ziemniaki. Jak gotować ziemniaki? Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, aby szybciej się ugotowały. Włóż ziemniaki do garnka, zalej zimną wodą, aby ledwo zakryła zawartość garnka. Postaw patelnię na ogniu.
Krok 2:
Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego, dodaj trochę soli do wody i gotuj ziemniaki przez około pół godziny, aż będą ugotowane. Czas gotowania zależy od odmiany ziemniaka i wielkości jego kawałków. Możesz sprawdzić gotowość ostrzem noża lub widelcem, powinny one łatwo wchodzić w kawałki. Wlać wywar z patelni z ziemniakami do osobnego pojemnika, nie trzeba go natychmiast wylewać.
Krok 3:
Zetrzyj ziemniaki za pomocą tłuczka ręcznego, w razie potrzeby dodając wywar. Dodaj kawałek masła, wymieszaj. Tłuczone ziemniaki powinny być plastyczne i miękkie, nie suche i niezbyt płynne, Zajęło mi to około połowy bulionu. Poczekaj, aż puree ziemniaczane ostygną, posmakuj soli, w razie potrzeby dopraw solą i dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu.
Krok 4:
Ubij puree z kurczaka, wymieszaj, dodaj mąkę pszenną, ponownie wymieszaj. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 5:
Powinno zrobić lepkie, gęste ciasto.
Krok 6:
Wlej mąkę pszenną do talerza. Za pomocą łyżki stołowej weź ciasto ziemniaczane, włóż je do mąki na talerzu, zwiń ze wszystkich stron mąką i uformuj placki. Na tym samym etapie możesz włożyć do środka dowolne nadzienie.
Krok 7:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Włóż puste placki do rozgrzanego oleju i trzymaj je przez kilka minut na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień do średniego i smaż placki jeszcze przez kilka minut, powinny stać się rumiane. Następnie odwróć je i usmaż z drugiej strony również na złoty kolor.
Krok 8:
Przykryj patelnię i trzymaj placki na patelni przez około 5 minut dłużej, aby dobrze się ugotowały w środku. Wyjmij gotowe paszteciki z patelni na półmisek z papierowymi serwetkami, aby wchłonąć nadmiar oleju. Następnie ułóż placki na innym talerzu i podawaj. Są bardzo smaczne na ciepło ze śmietaną i ziołami. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g