placki ziemniaczane smażone na patelni

ze zwykłych produktów, niedrogie i proste, bardzo smaczne! Placki ziemniaczane smażone na patelni można podawać zarówno jako ciasto na herbatę, jak i jako dodatek do mięsa oraz jako danie główne z sosem lub kwaśną śmietaną. Proces gotowania jest bardzo prosty i szybki, a danie można urozmaicić różnymi nadzieniami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 64 % 18 g
143 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć placki ziemniaczane na patelni? Przede wszystkim ugotuj ziemniaki. Jak gotować ziemniaki? Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, aby szybciej się ugotowały. Włóż ziemniaki do garnka, zalej zimną wodą, aby ledwo zakryła zawartość garnka. Postaw patelnię na ogniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego, dodaj trochę soli do wody i gotuj ziemniaki przez około pół godziny, aż będą ugotowane. Czas gotowania zależy od odmiany ziemniaka i wielkości jego kawałków. Możesz sprawdzić gotowość ostrzem noża lub widelcem, powinny one łatwo wchodzić w kawałki. Wlać wywar z patelni z ziemniakami do osobnego pojemnika, nie trzeba go natychmiast wylewać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ziemniaki za pomocą tłuczka ręcznego, w razie potrzeby dodając wywar. Dodaj kawałek masła, wymieszaj. Tłuczone ziemniaki powinny być plastyczne i miękkie, nie suche i niezbyt płynne, Zajęło mi to około połowy bulionu. Poczekaj, aż puree ziemniaczane ostygną, posmakuj soli, w razie potrzeby dopraw solą i dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij puree z kurczaka, wymieszaj, dodaj mąkę pszenną, ponownie wymieszaj. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno zrobić lepkie, gęste ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mąkę pszenną do talerza. Za pomocą łyżki stołowej weź ciasto ziemniaczane, włóż je do mąki na talerzu, zwiń ze wszystkich stron mąką i uformuj placki. Na tym samym etapie możesz włożyć do środka dowolne nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Włóż puste placki do rozgrzanego oleju i trzymaj je przez kilka minut na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień do średniego i smaż placki jeszcze przez kilka minut, powinny stać się rumiane. Następnie odwróć je i usmaż z drugiej strony również na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię i trzymaj placki na patelni przez około 5 minut dłużej, aby dobrze się ugotowały w środku. Wyjmij gotowe paszteciki z patelni na półmisek z papierowymi serwetkami, aby wchłonąć nadmiar oleju. Następnie ułóż placki na innym talerzu i podawaj. Są bardzo smaczne na ciepło ze śmietaną i ziołami. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy