makrela z jajkiem i marchewką nadziewana żelatyną

Oryginalny, apetyczny, na świąteczny stół! Nadziewana makrela z jajkiem to przepis na spektakularną przekąskę, która ozdobi każdą ucztę. Aby go ugotować, będziesz musiał trochę majstrować, ale wynik jest tego wart-goście pokochają nie tylko wygląd, ale także smak tej ryby.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 11 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 11 % 2 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nadziewaną makrelę z jajkiem? Przygotuj jedzenie. Wstępnie rozmrozić rybę, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Następnie pokrój na 2 filety, wybierz kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i ugotuj marchewki. Jak gotować marchewki? Napełnij go zimną wodą i gotuj na średnim ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj marchewki przez 20-30 minut, w zależności od wielkości i odmiany. Określ gotowość ostrym nożem - powinien łatwo przebić roślinę okopową. Odcedź i całkowicie ostudź marchewki. Następnie obierz i zetrzyj na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ogórki na plasterki ukośnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Całkowicie schłodzone jajka obrać i pokroić w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż folię spożywczą na stole, połóż na niej jeden filet, sól i dopraw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp filety połową suchej żelatyny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż startą marchewkę na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść jajka na marchewce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na jajka-ogórki. Lekko dociśnij każdą warstwę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drugi filet posolić i doprawić. Posyp go również drugą połową żelatyny. Połóż drugi filet na pierwszym, jakby ponownie zbierając rybę w tuszy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Owiń rybę folią bardzo ciasno w kilka warstw i zawiąż w poprzek sznurkiem do gotowania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posolić wodę w garnku o odpowiedniej wielkości (powinna pasować do całej tuszy) i doprowadzić do wrzenia. W filmie wykonaj kilka nakłuć wykałaczką, włóż rybę do wody i gotuj przez pół godziny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie wyjmij rybę z wody i umieść, bez rozpakowywania, bezpośrednio w folii, pod prasą, aż całkowicie ostygnie. Na rybę kładę deskę, na której kładę słoik z wodą. Umieść cały ten projekt w lodówce, najlepiej na noc.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Uwolnij gotową rybę z nici i folii i pokrój w plastry. Podawaj do stołu. Smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy