skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadziewaną makrelę z jajkiem? Przygotuj jedzenie. Wstępnie rozmrozić rybę, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Następnie pokrój na 2 filety, wybierz kości.
Krok 2:
Umyj i ugotuj marchewki. Jak gotować marchewki? Napełnij go zimną wodą i gotuj na średnim ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj marchewki przez 20-30 minut, w zależności od wielkości i odmiany. Określ gotowość ostrym nożem - powinien łatwo przebić roślinę okopową. Odcedź i całkowicie ostudź marchewki. Następnie obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 3:
Pokrój ogórki na plasterki ukośnie.
Krok 4:
Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Całkowicie schłodzone jajka obrać i pokroić w plasterki.
Krok 5:
Rozłóż folię spożywczą na stole, połóż na niej jeden filet, sól i dopraw.
Krok 6:
Posyp filety połową suchej żelatyny.
Krok 7:
Ułóż startą marchewkę na wierzchu.
Krok 8:
Umieść jajka na marchewce.
Krok 9:
Na jajka-ogórki. Lekko dociśnij każdą warstwę.
Krok 10:
Drugi filet posolić i doprawić. Posyp go również drugą połową żelatyny. Połóż drugi filet na pierwszym, jakby ponownie zbierając rybę w tuszy.
Krok 11:
Owiń rybę folią bardzo ciasno w kilka warstw i zawiąż w poprzek sznurkiem do gotowania.
Krok 12:
Posolić wodę w garnku o odpowiedniej wielkości (powinna pasować do całej tuszy) i doprowadzić do wrzenia. W filmie wykonaj kilka nakłuć wykałaczką, włóż rybę do wody i gotuj przez pół godziny.
Krok 13:
Następnie wyjmij rybę z wody i umieść, bez rozpakowywania, bezpośrednio w folii, pod prasą, aż całkowicie ostygnie. Na rybę kładę deskę, na której kładę słoik z wodą. Umieść cały ten projekt w lodówce, najlepiej na noc.
Krok 14:
Uwolnij gotową rybę z nici i folii i pokrój w plastry. Podawaj do stołu. Smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g