skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z polany grzybowej z pieczarkami? Przygotuj potrzebne produkty. Umyj ziemniaki i marchewki i gotuj do miękkości. Następnie wyczyść. Jajka umyć, ugotować i obrać ze skorupy. Spuść płyn z marynowanych pieczarek. Wskazane jest, aby wziąć małe grzyby, zwłaszcza jeśli nie chcesz zadzierać z cięciem większych. Każda zieleń pasuje do Twojego gustu. Mam to koperek i szczypiorek. Wybierz też szynkę dla siebie, mam kurczaka.
Krok 2:
Zacznij składać sałatkę. Weź odpowiednie naczynia. Mam tę dzieloną formę o małej średnicy. Umieść pieczarki na dnie formy z czapkami do dołu. Pamiętaj, że to, co jest na dole, w udekorowanej sałatce będzie na górze. Staraj się więc układać grzyby ciasno do siebie.
Krok 3:
Posiekaj drobno umyte i wysuszone warzywa.
Krok 4:
Marynowane pieczarki przykryć posiekanymi ziołami i wyrównać.
Krok 5:
Nałóż siatkę majonezową na warstwę zieleni. Możesz wziąć dowolny majonez według własnego gustu. Mam dom.
Krok 6:
Jajka na twardo pokrój w drobną kostkę. Najszybciej to zrobić za pomocą takiej siatki. Ale jeśli go nie masz, wystarczy prosty nóż i deska do krojenia)
Krok 7:
Rozdrobnione jajka przełóż do formy i wyrównaj warstwę. Możesz go lekko docisnąć widelcem, aby sałatka nie rozpadła się, gdy ją obrócimy. Lekko posolić tę warstwę.
Krok 8:
Nałóż majonez na warstwę jajek.
Krok 9:
Następna warstwa to twardy ser, starty na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny rodzaj sera, którego zwykle używasz do sałatek.
Krok 10:
Włóż warstwę startego sera do formy. Ubij go lekko, uważając, aby nie przesadzić.
Krok 11:
Warstwę sera posmaruj również majonezem.
Krok 12:
Pokrój szynkę w drobną kostkę.
Krok 13:
Ułóż warstwę posiekanej szynki w formie. Ubij go bez silnego nacisku.
Krok 14:
Przykryj szynkę siatką majonezu.
Krok 15:
Warzywa są ostatnimi warstwami. Zetrzyj ugotowane marchewki na grubej tarce, jak ser.
Krok 16:
Włóż startą gotowaną marchewkę do formy. Ubij ją. Dodaj trochę soli.
Krok 17:
Nałóż majonez na marchewki.
Krok 18:
Zetrzyj ugotowane ziemniaki na grubej tarce.
Krok 19:
Połóż warstwę ziemniaków na marchewce. Dodaj też trochę ziemniaków. I znowu ostrożnie ubij całą sałatkę, aby była gęsta. Jeśli pozostało jeszcze trochę majonezu, możesz posmarować nim ziemniaki.
Krok 20:
Teraz sałatkę należy odwrócić, aby Polana grzybowa znalazła się na górze. Przykryj formę sałatką płaskim naczyniem.
Krok 21:
Odwróć formę do naczynia.
Krok 22:
Najpierw zdejmij dzielone boki, a następnie zdejmij Zdejmowane Dno. Sałatka grzybowa Polana jest gotowa!
Krok 23:
Pokrój sałatkę na porcje jak ciasto i ułóż je na talerzach. Wygodnie jest to zrobić za pomocą szpatułki do ciasta. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jeśli nie lubisz słonych, nie możesz solić warstwy jajek, marchwi i ziemniaków - skup się na swoich preferencjach smakowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g