Sałatka Polana grzybowa z pieczarkami

bardzo piękne, nieporównywalnie smaczne, na świątecznym stole! Sałatka grzybowa polana z pieczarkami jest jak ciasto z przekąskami i może stać się główną, jasną przekąską na stole. Przygotowanie jest zaskakująco proste, wszystkie produkty są dostępne. Aby ozdobić polanę, możesz użyć dowolnych małych pięknych grzybów.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 68 % 21 g
węglowodany 13 % 4 g
223 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z polany grzybowej z pieczarkami? Przygotuj potrzebne produkty. Umyj ziemniaki i marchewki i gotuj do miękkości. Następnie wyczyść. Jajka umyć, ugotować i obrać ze skorupy. Spuść płyn z marynowanych pieczarek. Wskazane jest, aby wziąć małe grzyby, zwłaszcza jeśli nie chcesz zadzierać z cięciem większych. Każda zieleń pasuje do Twojego gustu. Mam to koperek i szczypiorek. Wybierz też szynkę dla siebie, mam kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij składać sałatkę. Weź odpowiednie naczynia. Mam tę dzieloną formę o małej średnicy. Umieść pieczarki na dnie formy z czapkami do dołu. Pamiętaj, że to, co jest na dole, w udekorowanej sałatce będzie na górze. Staraj się więc układać grzyby ciasno do siebie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj drobno umyte i wysuszone warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marynowane pieczarki przykryć posiekanymi ziołami i wyrównać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nałóż siatkę majonezową na warstwę zieleni. Możesz wziąć dowolny majonez według własnego gustu. Mam dom.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka na twardo pokrój w drobną kostkę. Najszybciej to zrobić za pomocą takiej siatki. Ale jeśli go nie masz, wystarczy prosty nóż i deska do krojenia)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozdrobnione jajka przełóż do formy i wyrównaj warstwę. Możesz go lekko docisnąć widelcem, aby sałatka nie rozpadła się, gdy ją obrócimy. Lekko posolić tę warstwę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nałóż majonez na warstwę jajek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna warstwa to twardy ser, starty na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny rodzaj sera, którego zwykle używasz do sałatek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż warstwę startego sera do formy. Ubij go lekko, uważając, aby nie przesadzić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Warstwę sera posmaruj również majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój szynkę w drobną kostkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż warstwę posiekanej szynki w formie. Ubij go bez silnego nacisku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj szynkę siatką majonezu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Warzywa są ostatnimi warstwami. Zetrzyj ugotowane marchewki na grubej tarce, jak ser.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż startą gotowaną marchewkę do formy. Ubij ją. Dodaj trochę soli.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nałóż majonez na marchewki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zetrzyj ugotowane ziemniaki na grubej tarce.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Połóż warstwę ziemniaków na marchewce. Dodaj też trochę ziemniaków. I znowu ostrożnie ubij całą sałatkę, aby była gęsta. Jeśli pozostało jeszcze trochę majonezu, możesz posmarować nim ziemniaki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Teraz sałatkę należy odwrócić, aby Polana grzybowa znalazła się na górze. Przykryj formę sałatką płaskim naczyniem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Odwróć formę do naczynia.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Najpierw zdejmij dzielone boki, a następnie zdejmij Zdejmowane Dno. Sałatka grzybowa Polana jest gotowa!

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Pokrój sałatkę na porcje jak ciasto i ułóż je na talerzach. Wygodnie jest to zrobić za pomocą szpatułki do ciasta. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jeśli nie lubisz słonych, nie możesz solić warstwy jajek, marchwi i ziemniaków - skup się na swoich preferencjach smakowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy