skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić fettuccine z grzybami w sosie śmietanowym? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Makaron-niekoniecznie fettuccine, każdy makaron będzie odpowiedni do wyboru. Pieczarki-świeże lub marynowane. Możesz zastąpić je innymi grzybami. Zamiast parmezanu możesz wziąć dowolny twardy ser.
Krok 2:
Obierz i posiekaj czosnek nożem. Możesz go przepuścić przez prasę, będzie szybciej.
Krok 3:
Na patelni z grubym dnem podgrzej oliwę (lub inne warzywa) i masło i smaż czosnek przez 1 minutę, mieszając.
Krok 4:
Umyj pieczarki, osusz i grubo posiekaj. Umyj i osusz gałązki rozmarynu.
Krok 5:
Dodaj pieczarki, zioła i gałązki rozmarynu na patelni do czosnku. Smaż grzyby na średnim ogniu, mieszając, przez około 3-5 minut.
Krok 6:
Wlej śmietanę do rondla.
Krok 7:
Zagotuj sos grzybowy i zmniejsz ogień pod patelnią.
Krok 8:
Umyj surowe jajko kurze i osusz serwetkami. Ubij jajko do miski i dobrze ubij trzepaczką. Następnie wlej ubite jajko do gorącego sosu, jednocześnie mieszając szpatułką.
Krok 9:
Przesiej mąkę i Dodaj części do sosu, ciągle mieszając, aby nie tworzyły się grudki.
Krok 10:
Zetrzyj parmezan.
Krok 11:
Dodaj starty ser do sosu i mieszaj, aż cały ser się rozpuści.
Krok 12:
Sól sos do smaku, pieprz w razie potrzeby.
Krok 13:
Fettuccine gotuj w dużej ilości wody przez około 6 minut do stopnia al dente. Gotowy makaron wrzuć do durszlaka.
Krok 14:
Możesz osobno podgrzać patelnię i wymieszać w niej makaron z sosem-jeśli nie ma na to miejsca w rondlu. Podgrzej makaron, mieszając, przez około 3-4 minuty. Podawaj fettuccine na gorąco!
jeśli makaron poszedł grudkami po dodaniu mąki, możesz wyjąć grzyby i przetrzeć sos przez sito.
możesz wziąć dowolną pastę.
jak gotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Fettuccine - 280 kcal/100g