skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty potrzebne do zrobienia herbaty imbirowej z cytryną. Będziesz potrzebował świeżego korzenia imbiru (soczystego, nie starego ani suchego), pół cytryny i 500 ml wody. Możesz dodać słodziki według własnych upodobań: miód, cukier, syrop. Jeśli użyjesz miodu, lepiej, aby był płynny. Moja cytryna nie jest zbyt duża. Woda powinna być wyjątkowo czysta, bez zanieczyszczeń i smaków.
Krok 2:
Obierz korzeń imbiru (ostrożnie odetnij zewnętrzną skórkę/skórkę) i pokrój w drobną kostkę. Możesz zetrzeć korzeń na drobnej tarce. Ogólnie rzecz biorąc, do przygotowania takiego napoju można użyć suszącego korzenia imbiru (będzie już dużo błonnika), ale taka herbata będzie miała bardziej agresywny palący smak.
Krok 3:
Włóż zmiażdżony imbir do rondla lub patelni, wlej czystą wodę i zagotuj. Zdejmij z ognia lub wyłącz kuchenkę. Odstaw na 5-10 minut. Im dłużej herbata jest zaparzana, tym bardziej jej smak będzie palący.
Krok 4:
W połowie cytryny odetnij całkowicie jedno kółko i włóż je do dużej filiżanki. Wyciśnij sok z pozostałej cytryny w dowolny dogodny sposób.
Krok 5:
Odcedź zaparzoną herbatę imbirową przez drobny sitko i dodaj sok z cytryny. Wymieszać. Dodaj słodziki do smaku i opcjonalnie, ponownie wymieszaj. Wlej gotową herbatę imbirową z cytryną do dużej filiżanki z kółkiem cytryny i podawaj. Taki napój jest dobry zarówno w ciepłej, jak i schłodzonej formie. Miłego picia herbaty!
aby urozmaicić i wzbogacić smak, możesz dodać kilka liści mięty lub melisy wraz ze zmiażdżonym imbirem. Herbata nabierze miętowej nuty i stanie się jeszcze bardziej aromatyczna!
alternatywnie możesz spróbować użyć limonki zamiast cytryny. Napój nabierze wyjątkowego smaku i aromatu! To ciekawe rozwiązanie dla miłośników eksperymentów i smakoszy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g