paszteciki z mięsem i ziemniakami w piekarniku

Miękkie, bujne, rumiane! Proste i bardzo smaczne! Każdy, kto zna ciasto drożdżowe, może łatwo gotować ciasta z mięsem i ziemniakami w piekarniku. A dla początkujących przepis nie spowoduje trudności. Ciasto jest łatwe i dobrze nadaje się do puszystych wypieków z pikantnym nadzieniem. Piecz i smakuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 53 % 23 g
239 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec w piekarniku placki z mięsem i ziemniakami? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Weź bezwonny olej roślinny. Lekko podgrzej mleko i wodę. Nie używaj zimnych płynów do przygotowania ciasta drożdżowego. Spowolni to proces jego wzrostu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do szerokiej miski z wysokimi bokami. Wzbogaci się w tlen, a ciasto będzie łatwo rosnąć. A ciasta okażą się bujne i porowate.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małej misce rozcieńczyć drożdże i 1 łyżeczkę w ciepłej wodzie.cukier. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut, aby aktywować drożdże. Na powierzchni mieszanki pojawi się bujna Czapka. Oznacza to, że drożdże są aktywne, co jest gwarancją udanego pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby przygotować ciasto, wybierz obszerny, przestronny pojemnik, w którym ciasto będzie miało wystarczająco dużo miejsca do wyrośnięcia. Ubij jajko trzepaczką z solą i cukrem, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj aktywowane drożdże, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciepłe mleko, lekko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj olej roślinny, ponownie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj około 3/4 objętości przesianej mąki. Nie wysypuj całej mąki, może być potrzebna mniejsza niż określona ilość. Zależy to od jego właściwości, a także od wielkości jajka, lepkości mleka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystko najpierw łyżką. Resztę mąki posyp małymi porcjami, mieszając ciasto rękami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto jest miękkie, giętkie, lekko przyklejone do dłoni. Nie trzeba dodawać zbyt dużej ilości mąki, aby ciasto nie było zbyt strome. W przeciwnym razie będzie ciężko i długo rosnąć. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Możesz wziąć dowolne mięso mielone. Mam mieszane (wieprzowina, wołowina).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój wstępnie obrane ziemniaki na mniejsze kawałki, zalej je wodą w rondlu. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Spuść wodę, wrzuć ziemniaki do puree. Ostudzić.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój obraną cebulę w drobną kostkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na patelni podsmaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie do połowy ugotowana.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż mięso mielone na patelnię do cebuli, wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podsmaż mięso mielone na średnim ogniu, mieszając i ugniatając grudki mięsa, sól. Możesz dodać dowolne przyprawy do smaku. Gotowe mięso mielone ostudzić.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Połącz smażone mięso mielone i tłuczone ziemniaki i dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ciasto działało dobrze w około 70-80 minut. Bąbelki pojawiające się na powierzchni ciasta wskazują na jego gotowość do cięcia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na równe części, zwiń każdą część w Kolobok. Przykryj bułki ciasta ręcznikiem, aby nie pokryły się skórką podczas formowania placków.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozgnieć każdą część ciasta na okrągłą tortillę. Możesz rozwałkować ciasto wałkiem do ciasta.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Połóż nadzienie na środku tortilli.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Podnieś krawędzie ciasta, uformuj ciasto w pożądany kształt. Dobrze połącz szew. W ten sposób uformuj Pozostałe placki.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Aby posmarować placki na wierzchu, wymieszaj żółtko ze śmietaną, aż będzie gładkie.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Uformowane placki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, odstawić na około 15 minut. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj paszteciki mieszanką żółtka.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Piecz placki w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-25 minut, aż będą rumiane. Ponieważ każdy piekarnik jest inny, tryb i czas pieczenia mogą być inne. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Podawaj paszteciki z mięsem i ziemniakami na ciepło. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy