skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec w piekarniku placki z mięsem i ziemniakami? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Weź bezwonny olej roślinny. Lekko podgrzej mleko i wodę. Nie używaj zimnych płynów do przygotowania ciasta drożdżowego. Spowolni to proces jego wzrostu.
Krok 2:
Przesiej mąkę do szerokiej miski z wysokimi bokami. Wzbogaci się w tlen, a ciasto będzie łatwo rosnąć. A ciasta okażą się bujne i porowate.
Krok 3:
W małej misce rozcieńczyć drożdże i 1 łyżeczkę w ciepłej wodzie.cukier. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut, aby aktywować drożdże. Na powierzchni mieszanki pojawi się bujna Czapka. Oznacza to, że drożdże są aktywne, co jest gwarancją udanego pieczenia.
Krok 4:
Aby przygotować ciasto, wybierz obszerny, przestronny pojemnik, w którym ciasto będzie miało wystarczająco dużo miejsca do wyrośnięcia. Ubij jajko trzepaczką z solą i cukrem, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Dodaj aktywowane drożdże, wymieszaj.
Krok 6:
Wlej ciepłe mleko, lekko wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj olej roślinny, ponownie wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj około 3/4 objętości przesianej mąki. Nie wysypuj całej mąki, może być potrzebna mniejsza niż określona ilość. Zależy to od jego właściwości, a także od wielkości jajka, lepkości mleka.
Krok 9:
Wymieszaj wszystko najpierw łyżką. Resztę mąki posyp małymi porcjami, mieszając ciasto rękami.
Krok 10:
Ciasto jest miękkie, giętkie, lekko przyklejone do dłoni. Nie trzeba dodawać zbyt dużej ilości mąki, aby ciasto nie było zbyt strome. W przeciwnym razie będzie ciężko i długo rosnąć. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 11:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Możesz wziąć dowolne mięso mielone. Mam mieszane (wieprzowina, wołowina).
Krok 12:
Pokrój wstępnie obrane ziemniaki na mniejsze kawałki, zalej je wodą w rondlu. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 13:
Spuść wodę, wrzuć ziemniaki do puree. Ostudzić.
Krok 14:
Pokrój obraną cebulę w drobną kostkę.
Krok 15:
Na patelni podsmaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie do połowy ugotowana.
Krok 16:
Włóż mięso mielone na patelnię do cebuli, wymieszaj.
Krok 17:
Podsmaż mięso mielone na średnim ogniu, mieszając i ugniatając grudki mięsa, sól. Możesz dodać dowolne przyprawy do smaku. Gotowe mięso mielone ostudzić.
Krok 18:
Połącz smażone mięso mielone i tłuczone ziemniaki i dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 19:
Ciasto działało dobrze w około 70-80 minut. Bąbelki pojawiające się na powierzchni ciasta wskazują na jego gotowość do cięcia.
Krok 20:
Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na równe części, zwiń każdą część w Kolobok. Przykryj bułki ciasta ręcznikiem, aby nie pokryły się skórką podczas formowania placków.
Krok 21:
Rozgnieć każdą część ciasta na okrągłą tortillę. Możesz rozwałkować ciasto wałkiem do ciasta.
Krok 22:
Połóż nadzienie na środku tortilli.
Krok 23:
Podnieś krawędzie ciasta, uformuj ciasto w pożądany kształt. Dobrze połącz szew. W ten sposób uformuj Pozostałe placki.
Krok 24:
Aby posmarować placki na wierzchu, wymieszaj żółtko ze śmietaną, aż będzie gładkie.
Krok 25:
Uformowane placki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, odstawić na około 15 minut. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj paszteciki mieszanką żółtka.
Krok 26:
Piecz placki w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-25 minut, aż będą rumiane. Ponieważ każdy piekarnik jest inny, tryb i czas pieczenia mogą być inne. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.
Krok 27:
Podawaj paszteciki z mięsem i ziemniakami na ciepło. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g