przepis na sałatkę Tbilisi jest częścią kuchni gruzińskiej. Można go przygotować na różne sposoby, ale w większości przypadków zawsze będzie zawierał kilka podstawowych składników. To czerwona fasola, czerwona cebula i wołowina. Z przypraw-ostra papryka, sól, kolendra.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach sałatka Tbilisi:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
papryka | 27 | 1.3 | 0 | 5.7 |
orzechy włoskie | 650 | 15.2 | 65.2 | 7 |
papryka ostra | 40 | 1.8 | 0.4 | 7.3 |
fasola czerwona | 93 | 8.4 | 0.3 | 13.7 |
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
w samej Gruzji zwykle stosuje się pewną odmianę fasoli (i jest ich wystarczająco dużo). Co więcej, w klasycznym wykonaniu należy go gotować, a nie przyjmować w puszkach. W przeciwnym razie fasola przyciągnie nadmierną uwagę w naczyniu,a bukiet smaku sałatki nie otworzy się w pełni.
najbardziej zbliżony do tradycyjnego będzie taki skład produktów: gotowana wołowina, gotowana fasola, papryka, czerwona cebula, ostra papryka, orzechy włoskie, czosnek, świeża kolendra, olej roślinny, ocet winny, sól, Gruzińskie suche przyprawy (można zastąpić chmiel-suneli).
orzechy włoskie można posiekać, lekko podsmażyć, obrać ze skóry. Lub przewiń przez maszynę do mięsa. Paprykę (długą) zastąpić papryczką chili (małą). Zamiast wołowiny weź inne mięso: wieprzowinę, kurczaka, jagnięcinę.
to bardzo satysfakcjonujące danie, które nadaje się na kolację, lunch. Mogą & bdquo;rozgrzać & rdquo; apetyt lub podawać jako podstawowe. Idealnie pasuje do czerwonego wina, nie pozostawia ciężkości w żołądku, jest doskonale wchłaniany.
pięć najszybszych przepisów na sałatki Tbilisi:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
klasyczna sałatka Tbilisi z wołowiną | 50 min | 168 | +121 |
Sałatka Tbilisi z granatem | 1 h 30 min | 73 | +27 |
Sałatka Tbilisi wołowina czerwona fasola papryka | 1 h 30 min | 214 | +95 |
Sałatka Tbilisi z mięsem i fasolą | 2 h 10 min | 82 | +24 |
Sałatka Tbilisi z wieprzowiną | 12 h | 73 | +42 |
mała sztuczka: aby po zjedzeniu fasoli nie zacząć wiać obfitych wiatrów, ugotuj ją w dwóch wodach. Po pierwszym gotowaniu i gotowaniu przez około trzy do pięciu minut spuść wodę, wlej nową i gotuj do miękkości.