Sałatka Tbilisi z mięsem i fasolą

Ta sałatka z pewnością zaspokoi twój głód! Sałatka Tbilisi z mięsem i fasolą to pyszna i bardzo zdrowa sałatka z bardzo składnikami, którą można łatwo przygotować w domu. Gruzińskie potrawy są niesamowicie apetyczne i szczególnie wyróżniają się niesamowitą sytością, obfitością warzyw i świeżych ziół.
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 29 % 4 g
82 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

przede wszystkim musisz zająć się mięsem. Opłucz kawałek wołowiny (polędwica najlepiej nadaje się do sałatki) i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Następnie wytnij wszystkie niejadalne filmy i żyły. Następnie włóż mięso do małego rondla i zalej zimną wodą. Umieść patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż piana pojawi się na powierzchni. Usuń go, Posol wodę, wrzuć liść laurowy i ziarna pieprzu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj wołowinę, aż będzie całkowicie miękka, aż będzie wystarczająco miękka. Następnie schłodzić mięso i pokroić w cienkie paski.

spuść płyn z fasoli w puszkach. Opłucz fasolę pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka, aby woda była szklana.

paprykę opłucz i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Następnie obierz paprykę z łodygi i wewnętrznych nasion i pokrój miąższ w paski.

obierz cebulę (najlepiej fioletową sałatkę), opłucz i pokrój w półpierścienie.

opłucz i osusz kolendrę, rozkładając na ręczniku. Następnie drobno posiekaj kolendrę.

w dużej salaterce połącz gotowane mięso, paprykę, cebulę, fasolę i zioła.

obierz czosnek i posiekaj goździki specjalną prasą lub zetrzyj na drobnej tarce.

posiekany czosnek, a także mielony czarny pieprz i suchą przyprawę chmielowo-suneli Dodaj do sałatki i dobrze wymieszaj. Posmakuj i w razie potrzeby dodaj sól.

przygotuj sos sałatkowy osobno. Aby to zrobić, w małej misce wymieszaj olej słonecznikowy (odpowiedni jest rafinowany bezwonny) i ocet z białego wina. Wymieszaj powstały sos i polej nim sałatkę. Jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki sałatki.

aby uzyskać bogatszy smak sałatki, należy ją schłodzić na około 20-30 minut. Następnie rozłóż na talerzach i możesz rozpocząć degustację.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy