galaretka Borówkowo-jabłkowa

ten zdrowy i pyszny napój jest kochany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Od dzieciństwa kochała galaretkę. Pamiętam, że mama często kupowała suche kwadratowe Brykiety z suchej mieszanki i gotowała galaretki owocowo-jagodowe. Nieco później odkryłem galaretkę mleczną i owsianą. Cóż, zamiast gotowych mieszanek sklepowych zacząłem używać świeżych owoców i jabłek. Ta galaretka jest jedną z moich ulubionych.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
38 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do galaretki jabłkowo-borówkowej potrzebujemy jabłek i borówek (świeżych lub mrożonych), cukru, skrobi i wody. Wlej 2 litry wody do rondla i podpal.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jabłka, pokrój na pół i usuń nasiona. Pokrój każdą połówkę w kliny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozcieńczyć skrobię pozostałą wodą i dokładnie wymieszać, rozbijając grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spłucz świeże borówki brusznicy pod bieżącą wodą i posortuj. Zamrożone nie można rozmrozić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy tylko woda zacznie wrzeć, wlej borówki i cukier do rondla. Natychmiast dodaj jabłka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej skrobię do rondla, ciągle mieszając cienkim strumieniem. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje, około 5 minut. Gotową galaretkę można odcedzić.

przy takiej ilości skrobi na 2,2 litra wody galaretka jest dość lepka. Jeśli chcesz, aby napój był nieco cieplejszy, możesz albo zwiększyć ilość wody, albo zmniejszyć ilość skrobi.

skrobię ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydzianą, ale skrobia kukurydziana może potrzebować nieco więcej, ponieważ ma słabszy efekt zagęszczania.

zamiast borówki brusznicy lub razem z nią możesz dodać do napoju świeżą lub mrożoną żurawinę.

galaretka jest słusznie uważana za jeden z najbardziej przydatnych i starych rosyjskich napojów. Nadaje się do różnych diet, ponieważ przy małej zawartości kalorii ma pewną sytość i usuwa uczucie głodu. Skrobia zawarta w galarecie otacza ściany żołądka i pomaga w leczeniu różnych chorób żołądka, takich jak zapalenie żołądka, wrzody, wysoka kwasowość itp.Ponadto ostatnie badania naukowe wykazały, że ten prosty i smaczny napój jest w stanie usunąć ołów, toksyny i toksyny z organizmu, a niezbędne witaminy i aminokwasy korzystnie wpływają na cały organizm.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy