cukinia z marchewką marynowana na zimę

pyszna marynowana przekąska na zimę! Cukinia z marchewką marynowana na zimę zgodnie z tym przepisem może zaskoczyć nawet doświadczoną gospodynię swoim niezwykłym wyglądem. Zawinięte w małe bułeczki i doprawione przyprawami i marchewką, młoda cukinia będzie doskonałą przekąską na każdą ucztę!
rachelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
15 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Do konserwacji cukinii najlepiej nadają się młode owoce, które wciąż mają niewiele nasion lub są bardzo miękkie. Cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i suszymy, wycierając ręcznikami papierowymi. Następnie odetnij obie krawędzie. Za pomocą specjalnego noża do krojenia (możesz użyć noża do rozdrabniania kapusty) pokrój cukinię wzdłuż warzywa na cienkie i długie talerze.

2. Marchewki myjemy, suszymy i kroimy w cienkie paski.

3. Liście chrzanu i parasole kopru są myte, następnie parzone wrzącą wodą, a następnie spuszczane. Obierz czosnek z łuski, zdemontuj goździki, spłucz.

4. Następnym krokiem jest przygotowanie słoików do konserwacji. Dokładnie spłucz je wodą i detergentem. Następnie sterylizujemy je nad parą lub w piekarniku. Gotuj pokrywki przez 5 minut.

5. Na dnie wysterylizowanego słoika układamy liście chrzanu, parasole koperkowe, kładziemy ziarna pieprzu i czosnek. Następnie rozłóż marchewki pokrojone w paski.

6. Cukinia, pokrojona w cienkie talerze, zwijana w małe bułki i szczelnie układana w słoikach jedna na drugiej.

7. Osobno zagotuj czystą wodę w rondlu. Następnie wlej cukinię ułożoną w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik wysterylizowaną pokrywką i pozostaw na około 20-25 minut, aż woda ostygnie. Następnie ponownie wlej wodę ze słoika do rondla i ponownie zagotuj. Powtórz procedurę nalewania wrzącej wody ponownie i ponownie spuść wodę na patelnię.

8. Ostatni raz gotujemy wodę odsączoną ze słoika z cukinią (w razie potrzeby dodajemy więcej wody). Włóż sól, cukier i ocet stołowy do rondla z wrzącą wodą. Mieszaj wszystko, aż sól i cukier się rozpuszczą. Wlać powstały roztwór cukinii z marchewką i natychmiast zwinąć słoiki pokrywkami.

9. Kładziemy puszki do góry nogami i owijamy kocem. Zostawiamy je w tej formie, aż całkowicie ostygną. Następnie usuwamy go w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania przez rok.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy