skład / składniki
metoda gotowania
1. Do konserwacji cukinii najlepiej nadają się młode owoce, które wciąż mają niewiele nasion lub są bardzo miękkie. Cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i suszymy, wycierając ręcznikami papierowymi. Następnie odetnij obie krawędzie. Za pomocą specjalnego noża do krojenia (możesz użyć noża do rozdrabniania kapusty) pokrój cukinię wzdłuż warzywa na cienkie i długie talerze.
2. Marchewki myjemy, suszymy i kroimy w cienkie paski.
3. Liście chrzanu i parasole kopru są myte, następnie parzone wrzącą wodą, a następnie spuszczane. Obierz czosnek z łuski, zdemontuj goździki, spłucz.
4. Następnym krokiem jest przygotowanie słoików do konserwacji. Dokładnie spłucz je wodą i detergentem. Następnie sterylizujemy je nad parą lub w piekarniku. Gotuj pokrywki przez 5 minut.
5. Na dnie wysterylizowanego słoika układamy liście chrzanu, parasole koperkowe, kładziemy ziarna pieprzu i czosnek. Następnie rozłóż marchewki pokrojone w paski.
6. Cukinia, pokrojona w cienkie talerze, zwijana w małe bułki i szczelnie układana w słoikach jedna na drugiej.
7. Osobno zagotuj czystą wodę w rondlu. Następnie wlej cukinię ułożoną w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik wysterylizowaną pokrywką i pozostaw na około 20-25 minut, aż woda ostygnie. Następnie ponownie wlej wodę ze słoika do rondla i ponownie zagotuj. Powtórz procedurę nalewania wrzącej wody ponownie i ponownie spuść wodę na patelnię.
8. Ostatni raz gotujemy wodę odsączoną ze słoika z cukinią (w razie potrzeby dodajemy więcej wody). Włóż sól, cukier i ocet stołowy do rondla z wrzącą wodą. Mieszaj wszystko, aż sól i cukier się rozpuszczą. Wlać powstały roztwór cukinii z marchewką i natychmiast zwinąć słoiki pokrywkami.
9. Kładziemy puszki do góry nogami i owijamy kocem. Zostawiamy je w tej formie, aż całkowicie ostygną. Następnie usuwamy go w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania przez rok.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g