owsianka pszenna w dyni

Niezwykle piękne jesienne i bardzo satysfakcjonujące danie! Owsianka pszenna w dyni to danie o pięknej prezentacji i bardzo smacznej zawartości. Pieczona dynia jest nie tylko bardzo dobra dla naszego organizmu, ale także niesamowicie smaczna. Ponieważ w tym przepisie jest podawany w połączeniu z apetyczną owsianką, soczystymi warzywami, delikatnym serem feta, doprawiony przyprawami i świeżymi ziołami.
papayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 63 % 10 g
69 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Wcześniej włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

2. Opłucz małe dynie pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój dynie wzdłuż owocu na pół i usuń wewnętrzny miąższ i nasiona. Następnie posmaruj połówki dyni oliwą ze wszystkich stron i posyp solą do smaku.

3. Połóż pergamin na blasze do pieczenia i połóż na nim połówki dyni, układając je nacięciem w dół. Włóż dynie do nagrzanego piekarnika piec przez pół godziny lub do momentu, aż miąższ będzie miękki.

4. Kilkakrotnie spłucz owsiankę pszenną wodą, a następnie włóż do rondla i zalej czystą wodą. Postaw garnek na ogniu i zagotuj wodę. Następnie zmniejsz ogień i gotuj owsiankę do miękkości lub do momentu, gdy cała woda zniknie.

5. Obierz cebulę, umyj i pokrój w drobną kostkę. Pomidory opłucz wodą, a także drobno posiekaj. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej. Następnie wlej posiekane warzywa. Dodaj sól, czarny pieprz, tymianek, oregano i paprykę. Smaż warzywa razem z przyprawami na średnim ogniu przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Włóż koncentrat pomidorowy na patelnię i kontynuuj gotowanie przez kilka minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

6. Przenieś ugotowaną owsiankę pszenną na patelnię do smażonych warzyw. dodaj tam ser feta i dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem.

7. Upieczone dynie wyjąć z piekarnika i łyżką usunąć cały rdzeń z połówek. Pozostaw tylko 1-2 cm miąższu w pobliżu skórki, aby dynia dobrze zachowała swój kształt. Na środku owoców umieść mieszankę owsianki, warzyw i fety i równomiernie rozprowadź ją na całej powierzchni wewnątrz dyni. Posyp trochę więcej fety na wierzchu do dekoracji.

8. Ponownie umieść nadziewane połówki dyni na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika do pieczenia przez około 20 minut.

gotowe pieczone dynie nadziewane owsianką pszenną posyp posiekaną świeżą natką pietruszki i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g

Podobne przepisy