skład / składniki
metoda gotowania
1. Wcześniej włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
2. Opłucz małe dynie pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój dynie wzdłuż owocu na pół i usuń wewnętrzny miąższ i nasiona. Następnie posmaruj połówki dyni oliwą ze wszystkich stron i posyp solą do smaku.
3. Połóż pergamin na blasze do pieczenia i połóż na nim połówki dyni, układając je nacięciem w dół. Włóż dynie do nagrzanego piekarnika piec przez pół godziny lub do momentu, aż miąższ będzie miękki.
4. Kilkakrotnie spłucz owsiankę pszenną wodą, a następnie włóż do rondla i zalej czystą wodą. Postaw garnek na ogniu i zagotuj wodę. Następnie zmniejsz ogień i gotuj owsiankę do miękkości lub do momentu, gdy cała woda zniknie.
5. Obierz cebulę, umyj i pokrój w drobną kostkę. Pomidory opłucz wodą, a także drobno posiekaj. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej. Następnie wlej posiekane warzywa. Dodaj sól, czarny pieprz, tymianek, oregano i paprykę. Smaż warzywa razem z przyprawami na średnim ogniu przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Włóż koncentrat pomidorowy na patelnię i kontynuuj gotowanie przez kilka minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
6. Przenieś ugotowaną owsiankę pszenną na patelnię do smażonych warzyw. dodaj tam ser feta i dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem.
7. Upieczone dynie wyjąć z piekarnika i łyżką usunąć cały rdzeń z połówek. Pozostaw tylko 1-2 cm miąższu w pobliżu skórki, aby dynia dobrze zachowała swój kształt. Na środku owoców umieść mieszankę owsianki, warzyw i fety i równomiernie rozprowadź ją na całej powierzchni wewnątrz dyni. Posyp trochę więcej fety na wierzchu do dekoracji.
8. Ponownie umieść nadziewane połówki dyni na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika do pieczenia przez około 20 minut.
gotowe pieczone dynie nadziewane owsianką pszenną posyp posiekaną świeżą natką pietruszki i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g