medaliony wieprzowe w boczku z warzywami

zawsze są soczyste i niesamowicie satysfakcjonujące. Aby przygotować pyszne medaliony wieprzowe, nie potrzebujesz specjalnych sztuczek i skomplikowanych manipulacji kulinarnych. Głównym zadaniem nie jest przesuszenie mięsa, zachowanie miękkości włókien i wybór odpowiedniego akompaniamentu.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 11 % 3 g
196 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania Medalionów.Obrać polędwicę z folii, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój na kawałki o szerokości 5 centymetrów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dopraw przyprawami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Owinąć każdy kawałek boczkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zabezpiecz na środku taśmą foliową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odstawić i namoczyć w przyprawach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój marchewki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaj korzeń selera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż przygotowane warzywa do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej olej roślinny na patelnię, włóż gałązki rozmarynu i ząbki czosnku i dobrze podgrzej olej. W rozgrzanym oleju rozprowadzam przygotowane medaliony i smażymy z obu stron przez 5 minut na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W ogniotrwałej formie na dole układam przyspawane marchewki i korzeń selera, tworząc poduszkę z warzyw, układam na niej medaliony.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na medaliony kładę kawałek masła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wkładam formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25-30 minut, aby doprowadzić medaliony do gotowości.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na talerzu układam warzywa, na nich medaliony, dekoruję ziołami i świeżymi warzywami i podaję do stołu. Smacznego!!!

medalion to okrągły lub owalny kawałek pieczonej polędwicy. Nie powinien mieć dużej ilości tłuszczu, kości, filmów, ścięgien. Kawałek powinien mieć okrągły lub podłużny kształt, dlatego danie otrzymało tę nazwę.
1. Polędwiczki wieprzowe oczyścić z folii, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki o szerokości 5 centymetrów. Dopraw przyprawami, zawiń każdy kawałek boczkiem i zabezpiecz na środku taśmą foliową. Odstawić i namoczyć w przyprawach.

2. Umyj, obierz i pokrój marchewki i korzeń selera w pierścienie pod kątem 45 stopni.

3. Włóż przygotowane warzywa do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut.

4. Wlej olej roślinny na patelnię, włóż gałązki rozmarynu i ząbki czosnku i dobrze podgrzej olej. W rozgrzanym oleju rozprowadzam przygotowane medaliony i smażymy z obu stron przez 5 minut na złoty kolor.

5. W ogniotrwałej formie na dnie układam przyspawane marchewki i korzeń selera, tworząc poduszkę z warzyw, układam na niej medaliony. Na medalionach kładę kawałek masła.

6. Wkładam formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, aby doprowadzić medaliony do gotowości. Wyjmuję gotowe medaliony z piekarnika.

na talerzu układam warzywa, na nich medaliony, dekoruję ziołami i świeżymi warzywami i podaję do stołu. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy