skład / składniki
metoda gotowania
1. W misce rozbij jaja kurze i wymieszaj je z granulowanym cukrem. Mikserem na średniej prędkości ubij jajka z cukrem przez około kilka minut - aż powstanie bujna, gęsta piana.
2. Dodaj śmietanę do ubitych jajek i wymieszaj. Lepiej jest wziąć grubszą śmietanę-20% lub więcej.
3. W osobnym pojemniku wymieszaj przesianą mąkę i proszek kakaowy. Następnie wprowadź suche produkty do miski z pozostałymi składnikami (jajka, cukier, śmietana). Mieszaj wszystko, aż będzie gładkie, aby uniknąć grudek w śmietanie. Rezultatem powinna być płynna masa czekoladowa.
4. Wlej trochę bieżącej wody do dużego rondla i umieść w nim miskę z wcześniej przygotowaną masą czekoladową. Umieść patelnię na średnim ogniu i podgrzej zawartość miski. Gotuj masę czekoladową przez 6-8 minut, ciągle mieszając, w zbudowanej łaźni wodnej, aż zgęstnieje. Następnie wyjmij miskę z patelni i ostudź jej zawartość do temperatury pokojowej.
5. Wlej zimną śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33% do miski miksera. Ubij śmietanę, aż będzie gęsta, z ustalonymi szczytami, najpierw z małą prędkością, stopniowo zwiększając tempo do maksimum.
6. Do wcześniej przygotowanej masy czekoladowej delikatnie wymieszać bitą śmietanę. Jednocześnie bardzo ważne jest, aby krem czekoladowy nie był gorący, ale w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie bita śmietana może spaść, a krem okaże się zbyt płynny.
7. Aby krem czekoladowy zgęstniał i stał się gęstszą strukturą, należy go umieścić w lodówce na godzinę lub dłużej. Następnie wygodniej będzie z nim pracować.
gotowy schłodzony krem czekoladowy może być używany do robienia wszelkiego rodzaju ciast, różnych ciast, babeczek, eklerów i innych deserów.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g