krem czekoladowy nadzienie

lekki krem powietrzny dla miłośników deserów czekoladowych! Krem czekoladowy - niesamowita rozkosz dla słodyczy i nie tylko. Smak tego delikatnego kremu przypomina bardzo popularne i ulubione lody czekoladowe. Podbije każdego smakosza i sprawi, że domowe wypieki będą jeszcze smaczniejsze i pożądane na rodzinnych uroczystościach.
FiodorownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 42 % 19 g
węglowodany 49 % 22 g
274 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. W misce rozbij jaja kurze i wymieszaj je z granulowanym cukrem. Mikserem na średniej prędkości ubij jajka z cukrem przez około kilka minut - aż powstanie bujna, gęsta piana.

2. Dodaj śmietanę do ubitych jajek i wymieszaj. Lepiej jest wziąć grubszą śmietanę-20% lub więcej.

3. W osobnym pojemniku wymieszaj przesianą mąkę i proszek kakaowy. Następnie wprowadź suche produkty do miski z pozostałymi składnikami (jajka, cukier, śmietana). Mieszaj wszystko, aż będzie gładkie, aby uniknąć grudek w śmietanie. Rezultatem powinna być płynna masa czekoladowa.

4. Wlej trochę bieżącej wody do dużego rondla i umieść w nim miskę z wcześniej przygotowaną masą czekoladową. Umieść patelnię na średnim ogniu i podgrzej zawartość miski. Gotuj masę czekoladową przez 6-8 minut, ciągle mieszając, w zbudowanej łaźni wodnej, aż zgęstnieje. Następnie wyjmij miskę z patelni i ostudź jej zawartość do temperatury pokojowej.

5. Wlej zimną śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33% do miski miksera. Ubij śmietanę, aż będzie gęsta, z ustalonymi szczytami, najpierw z małą prędkością, stopniowo zwiększając tempo do maksimum.

6. Do wcześniej przygotowanej masy czekoladowej delikatnie wymieszać bitą śmietanę. Jednocześnie bardzo ważne jest, aby krem czekoladowy nie był gorący, ale w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie bita śmietana może spaść, a krem okaże się zbyt płynny.

7. Aby krem czekoladowy zgęstniał i stał się gęstszą strukturą, należy go umieścić w lodówce na godzinę lub dłużej. Następnie wygodniej będzie z nim pracować.

gotowy schłodzony krem czekoladowy może być używany do robienia wszelkiego rodzaju ciast, różnych ciast, babeczek, eklerów i innych deserów.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy