skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
2. Ostrożnie posortuj kaszę gryczaną z różnych zanieczyszczeń i innych zanieczyszczeń, spłucz zimną wodą 5-6 razy, aż woda będzie całkowicie czysta. Następnie wrzuć płatki na drobne sito, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Przenieś kaszę gryczaną do małego rondla i zalej czystą wodą. Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj wodę. Następnie zmniejsz ogień i gotuj owsiankę do połowy ugotowanej na małym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta.
3. Dobrze spłucz dynię z kurzu i brudu zimną wodą, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Do tego przepisu najlepiej nadaje się mała okrągła Dynia o wadze do 1 kg, dzięki czemu piecze się znacznie szybciej w piekarniku. Dlatego w przypadku zwiększenia liczby porcji lepiej jest wziąć dwa lub więcej owoców. Połóż dynię na boku i szerokim ostrym nożem, trzymając warzywo ręką, odetnij wierzch owocu. Wyjmij miąższ wewnętrzny i pestki dyni. Za pomocą specjalnej łyżki do lodów zeskrob jak najwięcej miąższu - można go użyć do innego dania. Wewnątrz dynia powinna być w połowie pusta.
4. Obierz cebulę, opłucz i osusz. Następnie pokrój go w drobną kostkę. Wlej olej roślinny na patelnię i smaż posiekaną cebulę na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż będzie miękka i złocista.
5. Dodaj smażoną cebulę do gryki gotowanej do połowy. Dopraw owsiankę solą, czarnym pieprzem i innymi przyprawami według własnych upodobań. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem.
6. Squash, zeskrobany od wewnątrz, umieść w głębokiej blasze do pieczenia. Połóż kawałek masła na dnie dyni, nadziewaj go gotowaną kaszą gryczaną i przykryj odciętą górą. Wlej trochę wody na blachę do pieczenia i włóż dynię do pieczenia przez 1,5 godziny, aż będzie gotowa (w zależności od wielkości owoców może to zająć trochę więcej lub trochę mniej czasu). W takim przypadku, gdy odparowuje, dodaj wodę do blachy do pieczenia podczas pieczenia. Gotowość można łatwo sprawdzić, przekłuwając dynię widelcem (powinna być miękka i łatwa do przekłucia).
podawaj gotową kaszę gryczaną bezpośrednio w pieczonej dyni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g