kasza gryczana w dyni

bardzo smaczna owsianka przygotowana według oryginalnej receptury! Kasza gryczana w dyni-przepis na przygotowanie ulubionej owsianki w naszym kraju w oryginalnej wersji. W porównaniu z tradycyjną metodą proces gotowania tego dania zajmuje dość dużo czasu. Jednak mimo to smak gotowej gryki okazuje się tak niezrównany, że to danie może stać się częstym gościem w rodzinnym menu.
FeruzoldaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 59 % 10 g
78 kcal
IG: 10 / 40 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

2. Ostrożnie posortuj kaszę gryczaną z różnych zanieczyszczeń i innych zanieczyszczeń, spłucz zimną wodą 5-6 razy, aż woda będzie całkowicie czysta. Następnie wrzuć płatki na drobne sito, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Przenieś kaszę gryczaną do małego rondla i zalej czystą wodą. Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj wodę. Następnie zmniejsz ogień i gotuj owsiankę do połowy ugotowanej na małym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta.

3. Dobrze spłucz dynię z kurzu i brudu zimną wodą, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Do tego przepisu najlepiej nadaje się mała okrągła Dynia o wadze do 1 kg, dzięki czemu piecze się znacznie szybciej w piekarniku. Dlatego w przypadku zwiększenia liczby porcji lepiej jest wziąć dwa lub więcej owoców. Połóż dynię na boku i szerokim ostrym nożem, trzymając warzywo ręką, odetnij wierzch owocu. Wyjmij miąższ wewnętrzny i pestki dyni. Za pomocą specjalnej łyżki do lodów zeskrob jak najwięcej miąższu - można go użyć do innego dania. Wewnątrz dynia powinna być w połowie pusta.

4. Obierz cebulę, opłucz i osusz. Następnie pokrój go w drobną kostkę. Wlej olej roślinny na patelnię i smaż posiekaną cebulę na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż będzie miękka i złocista.

5. Dodaj smażoną cebulę do gryki gotowanej do połowy. Dopraw owsiankę solą, czarnym pieprzem i innymi przyprawami według własnych upodobań. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki razem.

6. Squash, zeskrobany od wewnątrz, umieść w głębokiej blasze do pieczenia. Połóż kawałek masła na dnie dyni, nadziewaj go gotowaną kaszą gryczaną i przykryj odciętą górą. Wlej trochę wody na blachę do pieczenia i włóż dynię do pieczenia przez 1,5 godziny, aż będzie gotowa (w zależności od wielkości owoców może to zająć trochę więcej lub trochę mniej czasu). W takim przypadku, gdy odparowuje, dodaj wodę do blachy do pieczenia podczas pieczenia. Gotowość można łatwo sprawdzić, przekłuwając dynię widelcem (powinna być miękka i łatwa do przekłucia).

podawaj gotową kaszę gryczaną bezpośrednio w pieczonej dyni.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy