Sałatka serca z cebulą

bardzo prosta i pyszna sałatka z podrobami! Sałatka z sercami i cebulą jest łatwa w przygotowaniu i przyjemna w smaku. Pozornie minimalny i zaskakująco prosty zestaw składników, ale w połączeniu tworzą niepowtarzalny smak z pikantnymi pikantnymi nutami. Tak proste, a jednocześnie bardzo satysfakcjonujące danie można przygotować zarówno na zwykły rodzinny obiad, jak i podać na świąteczny stół.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 50 % 4 g
węglowodany 13 % 1 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Obierz cebulę, spłucz pod wodą i osusz, a następnie pokrój w cienkie półpierścienie. Do tego dania najlepiej nadaje się sałata fioletowa lub czerwona cebula. Po pierwsze, jest bardzo przydatny dla organizmu, a po drugie, taka cebula będzie wyglądać znacznie bardziej spektakularnie w sałatce. Następnie włóż go do głębokiego pojemnika i gotuj na parze z wrzącą wodą przez kilka minut. W ten sposób możesz pozbyć się możliwej nieprzyjemnej goryczy, która się w nim znajduje. Następnie odcedź gorącą wodę i marynuj posiekaną cebulę, polewając 9-procentowym octem stołowym. Wymieszaj i pozostaw cebulę do marynowania na około pół godziny.

2. Dokładnie opłucz serca kurczaka pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka, spuszczając nadmiar wody. Następnie włóż je do rondla i zalej czystą wodą. Postaw patelnię na ogniu, dodaj sól, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj serca z kurczaka do miękkości przez 30 do 40 minut po zagotowaniu wody. Odcedź i schłodź serca do temperatury pokojowej.

3. Pietruszkę i szczypiorek opłucz zimną wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie posiekaj warzywa tak drobno, jak to możliwe.

4. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, możesz złożyć sałatkę. Pokrój serca kurczaka w pierścienie i włóż do miski. Lepiej wybrać większą miskę, aby później wygodniej było mieszać wszystkie produkty w sałatce.

spuść nadmiar płynu z marynowanej cebuli, również przenieś do miski. Dodaj posiekane zioła, majonez i wymieszaj wszystkie składniki razem. Następnie skosztuj sałatki i dostosuj jej smak do woli, dodając sól i czarny pieprz.

Sałatka z sercami z kurczaka i marynowaną cebulą jest gotowa! Przed podaniem możesz udekorować go świeżymi gałązkami pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy