Sałatka Tbilisi z wieprzowiną

Spróbuj niesamowicie pysznej sałatki w stylu gruzińskim! Sałatka Tbilisi z wieprzowiną to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. Ta sałatka zawiera wiele zdrowych składników i jest lekka, a jednocześnie dość sycąca, o przyjemnym smaku zielonych orzechów włoskich. Dostosowując ilość ostrej papryki, możesz sprawić, że to danie będzie bardzo palące lub odwrotnie - delikatniejsze i łagodniejsze w smaku.
MusyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 55 % 6 g
węglowodany 18 % 2 g
73 kcal
IG: 67 / 0 / 33

Metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

spłucz czerwoną fasolę. Następnie namocz go, zalewając czystą, chłodną wodą, przez 8-10 godzin lub przez całą noc. Następnie spuść całą wodę i przenieś fasolę na patelnię. Wlej połowę wody do garnka i umieść ją na kuchence. Zagotuj wodę w rondlu, Posol rośliny strączkowe do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez półtorej godziny, aż będą miękkie. Następnie odcedź i ostudź fasolę.

gotuj mięso równolegle. Filet wieprzowy opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Włóż do rondla i zalej pozostałą czystą, chłodną wodą. Umieść garnek na kuchence i zagotuj wodę. Następnie posolić wodę do smaku, włożyć liść laurowy i ziele angielskie i gotować wieprzowinę, aż będzie całkowicie ugotowana na małym ogniu, przykryta pokrywką, przez 40-60 minut, w zależności od stanu mięsa. Gdy wieprzowina będzie gotowa, przenieś ją na talerz, ostudź i pokrój w drobną kostkę.

opłucz paprykę, odetnij łodygę i usuń wewnętrzne nasiona i błony. Resztę miąższu pieprzu pokrój w cienkie paski.

umyj, obierz i drobno posiekaj ostrą paprykę.

obierz czosnek i czerwoną cebulę i spłucz.Drobno posiekaj czosnek nożem.

posiekaj cebulę w półpierścienie i włóż do głębokiego talerza. Posyp cebulę cukrem i skrop octem stołowym. Następnie weź pierścienie rękami i przetrzyj je, aby były lekko marynowane.

opłucz świeże zioła kolendry i osusz. Następnie drobno posiekaj.

w dużej salaterce ułóż gotowaną wieprzowinę, czerwoną fasolę, paprykę, ostrą paprykę, marynowaną czerwoną cebulę, posiekany czosnek i kolendrę. Wymieszaj wszystkie produkty, sól i pieprz do smaku, posyp chmiel-suneli i ponownie wymieszaj.

w osobnym pojemniku wymieszaj oliwę z oliwek i ocet winny i polej sałatkę tą mieszanką.

przed podaniem posyp sałatkę posiekanymi orzechami włoskimi.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy