Sałatka z grzankami i wędzoną kiełbasą

chrupiąca sałatka w pośpiechu - szybka i satysfakcjonująca. W tej sałatce wszystkie produkty doskonale łączą się ze sobą, dzięki czemu okazuje się naprawdę smaczna. Do tego dania nie potrzebujesz chleba, ponieważ sałatka zawiera krakersy. Lepiej jest jeść świeże, dopóki krakersy nie stracą swoich chrupiących właściwości. Nawiasem mówiąc, możesz używać nie tylko zakupionych krakersów, ale także gotowanych w domu. Sałatka spodoba się wszystkim!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 37 % 16 g
węglowodany 37 % 16 g
251 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój kiełbasę w cienkie paski. Do tego przepisu wziąłem dobrej jakości pół wędzoną kiełbasę. Umyj świeże ogórki, odetnij końcówki, a także pokrój w paski. Kiełbasę można pozostawić w tej formie lub lekko usmażyć na suchej patelni, aż się zrumieni-z smażoną kiełbasą sałatka będzie miała nieco inny smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Przenieś kukurydzę w puszkach ze słoika do miski - wybierz kukurydzę od zaufanego producenta, aby była słodka i soczysta. Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut, chłodzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w duże kostki. Użyłem domowych jajek, które mają wyraźny pomarańczowy kolor i smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś kiełbasę, kukurydzę, jajka, ogórki i ser do głębokiej miski. Nie wkładamy jeszcze krakersów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj majonez. Mam dość tłusty majonez - 72%. Do sałatki wystarczyło mi 50 gramów. Jeśli nie masz bardzo tłustego majonezu, włóż więcej. Ogólnie rzecz biorąc, możesz dostosować ilość majonezu do swoich upodobań. Dodatkowo nie posoliłem sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz wszystko dokładnie wymieszaj i sałatka jest gotowa, ale mam ją jeszcze bez krakersów - włożyłem je później. Krakersy należy dodać przed podaniem. Możesz je dodać i wymieszać sałatkę lub ułożyć sałatkę na półmisku i wlać krakersy na wierzch. Wybierz krakersy o smaku bekonu, czerwonego kawioru, kraba itp. - które lubisz. Użyłem krakersów w trzech różnych smakach - miałem w jednym opakowaniu 2 rodzaje żyta i jeden rodzaj białego.

ta sałatka może być przygotowywana nie tylko w dni powszednie, ale także na różnorodne święta: urodziny, rocznice, wesela,bankiety, imprezy firmowe itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g

Podobne przepisy