skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z wieprzowiną i warzywami? Przygotuj niezbędne składniki. Każdy niezbyt cienki makaron, taki jak spaghetti, będzie działał. Mam linguine. Możesz wziąć polędwicę wieprzową lub szynkę. Papryka mam dwa kolory: czerwony i zielony. Olej sezamowy można zastąpić dowolnym olejem roślinnym.
Krok 2:
Umyj mięso, dobrze osusz. Pokrój mięso na średnie kostki.
Krok 3:
Kawałki mięsa polać sosem sojowym, wymieszać. Pozostaw mięso na 30 minut, aby nasiąkło sosem.
Krok 4:
Wstępnie umyte i obrane marchewki pokroić w paski.
Krok 5:
Umyj paprykę, osusz. Usuń szypułkę i nasiona. Pokrój paprykę w kostkę.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż kawałki mięsa na umiarkowanie dużym ogniu na złoty kolor z jednej strony.
Krok 7:
Kawałki mięsa wymieszaj i usmaż w ten sam sposób po drugiej stronie. Powstała skorupa zachowa sok mięsny wewnątrz kawałków, a mięso będzie soczyste i delikatne.
Krok 8:
Usuń mięso z patelni. Umieść marchewki na patelni, w razie potrzeby dodaj olej roślinny. Smaż marchewki na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do połowy ugotowane.
Krok 9:
Dodaj przygotowaną paprykę na patelnię. Kontynuuj smażenie warzyw, pamiętając o mieszaniu. Uważaj na stopień wysmażenia papryki, aby była miękka, ale zachowała swój kształt.
Krok 10:
Połóż kawałki mięsa na patelni do warzyw, wymieszaj.
Krok 11:
Gotuj makaron w tym samym czasie. W rondlu o odpowiedniej wielkości zagotuj 2 litry wody. Sól wodę, opuść makaron, wymieszaj. Gotuj makaron na umiarkowanym ogniu, aż będzie Al Dente lub zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 12:
Gotowy makaron wrzuć do durszlaka, aby szkło woda. Następnie polej makaron olejem sezamowym i wymieszaj.
Krok 13:
Włóż makaron na patelnię, wymieszaj z mięsem i warzywami. Podgrzewaj na małym ogniu przez 1-2 minuty i podawaj.
Krok 14:
Smacznego!
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g