makaron z wieprzowiną i warzywami

ze zwykłych potraw o nietypowym smaku-łatwe i szybkie! Makaron z wieprzowiną i warzywami to świetna opcja na urozmaicenie rodzinnego lunchu lub kolacji. Zawiera soczyste kawałki mięsa nasączone sosem sojowym i warzywa, które można uzupełniać innymi według własnego uznania, za każdym razem otrzymując nowe danie.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 7 g
tłuszcze 51 % 18 g
węglowodany 29 % 10 g
220 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z wieprzowiną i warzywami? Przygotuj niezbędne składniki. Każdy niezbyt cienki makaron, taki jak spaghetti, będzie działał. Mam linguine. Możesz wziąć polędwicę wieprzową lub szynkę. Papryka mam dwa kolory: czerwony i zielony. Olej sezamowy można zastąpić dowolnym olejem roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, dobrze osusz. Pokrój mięso na średnie kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kawałki mięsa polać sosem sojowym, wymieszać. Pozostaw mięso na 30 minut, aby nasiąkło sosem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wstępnie umyte i obrane marchewki pokroić w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę, osusz. Usuń szypułkę i nasiona. Pokrój paprykę w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż kawałki mięsa na umiarkowanie dużym ogniu na złoty kolor z jednej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kawałki mięsa wymieszaj i usmaż w ten sam sposób po drugiej stronie. Powstała skorupa zachowa sok mięsny wewnątrz kawałków, a mięso będzie soczyste i delikatne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń mięso z patelni. Umieść marchewki na patelni, w razie potrzeby dodaj olej roślinny. Smaż marchewki na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do połowy ugotowane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj przygotowaną paprykę na patelnię. Kontynuuj smażenie warzyw, pamiętając o mieszaniu. Uważaj na stopień wysmażenia papryki, aby była miękka, ale zachowała swój kształt.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż kawałki mięsa na patelni do warzyw, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj makaron w tym samym czasie. W rondlu o odpowiedniej wielkości zagotuj 2 litry wody. Sól wodę, opuść makaron, wymieszaj. Gotuj makaron na umiarkowanym ogniu, aż będzie Al Dente lub zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy makaron wrzuć do durszlaka, aby szkło woda. Następnie polej makaron olejem sezamowym i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż makaron na patelnię, wymieszaj z mięsem i warzywami. Podgrzewaj na małym ogniu przez 1-2 minuty i podawaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy