owsianka żołnierska z gulaszem gryczanym

ulubione danie wielu ludzi jest szybkie i smaczne! Żołnierska kasza gryczana z gulaszem spodoba się nie tylko tym, którzy służą. Jest pyszny, sycący, bardzo prosty w przygotowaniu! Nadaje się na rodzinne obiady i kolacje.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 39 % 12 g
177 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę żołnierza? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć gulaszu z wołowiny lub wieprzowiny, ale ważne jest, aby wybrać produkt wysokiej jakości, który będzie zawierał minimum tłuszczu i maksimum mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj kaszę gryczaną, dokładnie spłucz do czystej wody i osusz. Aby to zrobić, lepiej złożyć płatki na sicie i pozwolić całej wodzie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki w paski lub zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyczyść cebulę. Zwykle do owsianki żołnierskiej dodaje się drobno posiekaną cebulę, zapisaną na patelni wraz z marchewką. Ale w naszej rodzinie cebula nie jest zbyt lubiana, więc dodaję ją do całych potraw, aby się ugotowała i oddała wszystkie witaminy, a następnie wyrzuciła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozpuść trochę tłuszczu z gulaszu

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść marchewki na patelni i mieszając smaż je na średnim ogniu, aż będą miękkie. Jeśli chcesz, aby cebula w owsiance była plasterkami, pokrój ją w małe kostki i smaż razem z marchewką, aż będzie przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelnię włożyć przygotowaną kaszę gryczaną. Na wierzch ułóż smażoną marchewkę i całą cebulę. Dodaj gulasz do garnka. Możesz natychmiast posolić i pieprzyć owsiankę, ale lepiej to zrobić na końcu, gdy owsianka jest gotowa, a jej smak będzie jasny. Rzeczywiście, w gulaszu może być już wystarczająco dużo soli i pieprzu na owsiankę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciepłą wodę i ustaw garnek na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj pod przykryciem przez około 25 minut, aż woda wsiąknie w kaszę gryczaną. Owsianka puchnie i zwiększy swoją objętość. Jeśli na patelni pozostanie trochę wilgoci, nie spuszczaj jej - nieco później wchłonie się w zboża i mięso.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozwól kaszy gryczanej z gulaszem parzyć przez 10 minut pod przykryciem i podawaj. Smacznego!

możesz zastąpić kaszę gryczaną ryżem lub kaszą jaglaną, ale pamiętaj, że czas gotowania i ilość wody w tym przypadku mogą być nieco inne, ponieważ różne zboża wchłaniają różne ilości wody.

czasami wśród całej różnorodności dostępnych potraw tak bardzo chcesz czegoś prostego i zrozumiałego. Na przykład zwykła kasza gryczana z gulaszem. Przynajmniej raz w życiu każdy go próbował. Aby nasza gryka była bardziej satysfakcjonująca i smaczniejsza, uzupełnimy ją warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy