skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę żołnierza? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć gulaszu z wołowiny lub wieprzowiny, ale ważne jest, aby wybrać produkt wysokiej jakości, który będzie zawierał minimum tłuszczu i maksimum mięsa.
Krok 2:
Posortuj kaszę gryczaną, dokładnie spłucz do czystej wody i osusz. Aby to zrobić, lepiej złożyć płatki na sicie i pozwolić całej wodzie spłynąć.
Krok 3:
Pokrój marchewki w paski lub zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4:
Wyczyść cebulę. Zwykle do owsianki żołnierskiej dodaje się drobno posiekaną cebulę, zapisaną na patelni wraz z marchewką. Ale w naszej rodzinie cebula nie jest zbyt lubiana, więc dodaję ją do całych potraw, aby się ugotowała i oddała wszystkie witaminy, a następnie wyrzuciła.
Krok 5:
Na patelni rozpuść trochę tłuszczu z gulaszu
Krok 6:
Umieść marchewki na patelni i mieszając smaż je na średnim ogniu, aż będą miękkie. Jeśli chcesz, aby cebula w owsiance była plasterkami, pokrój ją w małe kostki i smaż razem z marchewką, aż będzie przezroczysta.
Krok 7:
Na patelnię włożyć przygotowaną kaszę gryczaną. Na wierzch ułóż smażoną marchewkę i całą cebulę. Dodaj gulasz do garnka. Możesz natychmiast posolić i pieprzyć owsiankę, ale lepiej to zrobić na końcu, gdy owsianka jest gotowa, a jej smak będzie jasny. Rzeczywiście, w gulaszu może być już wystarczająco dużo soli i pieprzu na owsiankę.
Krok 8:
Wlej ciepłą wodę i ustaw garnek na małym ogniu.
Krok 9:
Gotuj pod przykryciem przez około 25 minut, aż woda wsiąknie w kaszę gryczaną. Owsianka puchnie i zwiększy swoją objętość. Jeśli na patelni pozostanie trochę wilgoci, nie spuszczaj jej - nieco później wchłonie się w zboża i mięso.
Krok 10:
Pozwól kaszy gryczanej z gulaszem parzyć przez 10 minut pod przykryciem i podawaj. Smacznego!
możesz zastąpić kaszę gryczaną ryżem lub kaszą jaglaną, ale pamiętaj, że czas gotowania i ilość wody w tym przypadku mogą być nieco inne, ponieważ różne zboża wchłaniają różne ilości wody.
czasami wśród całej różnorodności dostępnych potraw tak bardzo chcesz czegoś prostego i zrozumiałego. Na przykład zwykła kasza gryczana z gulaszem. Przynajmniej raz w życiu każdy go próbował. Aby nasza gryka była bardziej satysfakcjonująca i smaczniejsza, uzupełnimy ją warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g