deser mleczny z żelatyną

delikatny, lekki, piękny-o smaku i zapachu lata! Deser mleczny z żelatyną jest tak dobry, że może zastąpić ciasto na świątecznym stole. I możesz gotować na różne sposoby: z dowolnymi wypełniaczami, na przykład z wiśniami, jagodami, czekoladą lub bez nich. Wypróbuj nowe smaki i zaskocz gości!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 45 % 13 g
179 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszny lekki deser mleczny z żelatyną? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mleko i śmietana mogą przyjmować dowolną zawartość tłuszczu do smaku. Ilość cukru można również dostosować do własnych upodobań. Truskawki można zastąpić innymi jagodami lub owocami lub gotować bez jagód.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj truskawki, Usuń kucyki. Pokrój duże jagody na kawałki, możesz zostawić małe jagody w całości lub pokroić na pół. Zamiast truskawek możesz użyć innych jagód lub owoców, na przykład brzoskwiń, malin, jagód, jagód, porzeczek itp. I możesz w ogóle nic nie dodawać do deseru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 100 ml zimnego mleka do żelatyny i pozostaw do spęcznienia na 10-15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni ubij żółtka z cukrem trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej pozostałe mleko i mieszaj, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i przy ciągłym mieszaniu zagotuj, ale nie gotuj. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki, zdejmij patelnię z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj spuchniętą żelatynę do gorącej mieszanki mleka i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie lekko schłodzić mieszaninę mleka, w przeciwnym razie śmietana zwinie się w gorącym mleku. Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj aromat waniliowy lub wanilinę na czubku noża i ponownie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś część mieszanki mleka do silikonowej formy. Rozłóż część truskawek na wierzchu. Ponownie wlej część mieszanki i ułóż kawałki truskawek na wierzchu. Tak więc, naprzemiennie warstwy jagód i mieszanki mlecznej, wypełnij formularz. Na wierzchu dokręć formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na noc.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowy deser z formy na talerz. Udekoruj truskawkami i miętą i podawaj. Smacznego!

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy