skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszny lekki deser mleczny z żelatyną? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mleko i śmietana mogą przyjmować dowolną zawartość tłuszczu do smaku. Ilość cukru można również dostosować do własnych upodobań. Truskawki można zastąpić innymi jagodami lub owocami lub gotować bez jagód.
Krok 2:
Umyj truskawki, Usuń kucyki. Pokrój duże jagody na kawałki, możesz zostawić małe jagody w całości lub pokroić na pół. Zamiast truskawek możesz użyć innych jagód lub owoców, na przykład brzoskwiń, malin, jagód, jagód, porzeczek itp. I możesz w ogóle nic nie dodawać do deseru.
Krok 3:
Wlej 100 ml zimnego mleka do żelatyny i pozostaw do spęcznienia na 10-15 minut.
Krok 4:
Na patelni ubij żółtka z cukrem trzepaczką.
Krok 5:
Wlej pozostałe mleko i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Umieść patelnię na średnim ogniu i przy ciągłym mieszaniu zagotuj, ale nie gotuj. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki, zdejmij patelnię z ognia.
Krok 7:
Dodaj spuchniętą żelatynę do gorącej mieszanki mleka i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 8:
Następnie lekko schłodzić mieszaninę mleka, w przeciwnym razie śmietana zwinie się w gorącym mleku. Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj aromat waniliowy lub wanilinę na czubku noża i ponownie wymieszaj.
Krok 9:
Przenieś część mieszanki mleka do silikonowej formy. Rozłóż część truskawek na wierzchu. Ponownie wlej część mieszanki i ułóż kawałki truskawek na wierzchu. Tak więc, naprzemiennie warstwy jagód i mieszanki mlecznej, wypełnij formularz. Na wierzchu dokręć formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na noc.
Krok 10:
Wyjmij gotowy deser z formy na talerz. Udekoruj truskawkami i miętą i podawaj. Smacznego!
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g