skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić jajka w koszulce z awokado, potrzebujemy: dwie kromki chleba na tosty; 1 awokado; 2 jajka; kawałek masła do smażenia awokado;zioła prowansalskie, czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Chleb tostowy pokroić w cienkie, równe plastry o grubości około 5-6 mm.chociaż zwykle w sklepach sprzedaje się już pokrojony chleb. Wysuszyć chleb na suchej patelni po obu stronach, aby uzyskać złoty kolor.
Krok 3:
Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Obierz każdą połówkę i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej masło i usmaż plasterki awokado z obu stron.
Krok 4:
Awokado włożyć do miski.
Krok 5:
Zagotuj w garnku 500 ml czystej wody pitnej. Zmniejsz ogień i poczekaj, aż silne gotowanie ustanie. Delikatnie rozbij jajko do lekko wrzącej wody. Gotuj dokładnie 3 minuty, zbierając łyżką białko wokół jajka. Gotowe jajko w koszulce lepiej wyjąć łyżką cedzakową, ponieważ białko jest bardzo delikatne, a żółtko jest płynne, a zwykła łyżka może uszkodzić ściany jajka.
Krok 6:
Podobnie ugotuj drugie jajko. Lepiej gotować jajka w koszulce osobno.
Krok 7:
Połóż plasterki awokado na kawałku chleba.
Krok 8:
Przenieś gotowe jajko w koszulce na awokado. Podobnie ugotuj drugie jajko.
Krok 9:
Posyp tosty solą i ziołami prowansalskimi i natychmiast podawaj, gdy jajka są ciepłe. Smacznego!
do tego przepisu usmażyłam awokado na patelni.
nie można smażyć, ale zrobić pastę z awokado: awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Ubij w blenderze na puree.
rozłóż puree na kromkach chleba.
sekrety gotowania jajek w koszulce:
- używaj tylko świeżych jajek. Białko starego jajka w gorącej wodzie nie chwyci się wokół żółtka, ale rozpłynie się;
- jajko powinno mieć temperaturę pokojową;
- aby jajko nie zostało uszkodzone, a żółtko nie rozprzestrzeniło się, możesz najpierw rozbić jajko do miski lub chochli, a stamtąd delikatnie wlać do wrzącej wody.
- w jednym pojemniku lepiej nie gotować więcej niż dwa lub trzy jajka, ponieważ białka mogą się mieszać, a jajka przyklejają się do siebie. Próbując je uformować, żółtko najprawdopodobniej ulegnie uszkodzeniu i wszystko będzie musiało zacząć od nowa.
sposobów gotowania jajek jest wiele. Jeśli wolisz delikatną konsystencję jajka, w którym żółtko pozostaje płynne, a białko - delikatne, to wybór należy zatrzymać na gotowanych jajach. W towarzystwie awokado i chrupiącego chleba otrzymasz pożywne śniadanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g