jajko w koszulce z awokado

obfite, jasne i pyszne śniadanie to świetny początek dnia! Takie jajka z awokado w postaci gorących kanapek śniadaniowych to dobry początek dnia. Można je przygotować dla ukochanej osoby, aby poprawić nastrój, starając się pięknie zaprojektować. Minimum czasu i maksimum zabawy!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 19 % 6 g
223 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić jajka w koszulce z awokado, potrzebujemy: dwie kromki chleba na tosty; 1 awokado; 2 jajka; kawałek masła do smażenia awokado;zioła prowansalskie, czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chleb tostowy pokroić w cienkie, równe plastry o grubości około 5-6 mm.chociaż zwykle w sklepach sprzedaje się już pokrojony chleb. Wysuszyć chleb na suchej patelni po obu stronach, aby uzyskać złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Obierz każdą połówkę i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej masło i usmaż plasterki awokado z obu stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Awokado włożyć do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj w garnku 500 ml czystej wody pitnej. Zmniejsz ogień i poczekaj, aż silne gotowanie ustanie. Delikatnie rozbij jajko do lekko wrzącej wody. Gotuj dokładnie 3 minuty, zbierając łyżką białko wokół jajka. Gotowe jajko w koszulce lepiej wyjąć łyżką cedzakową, ponieważ białko jest bardzo delikatne, a żółtko jest płynne, a zwykła łyżka może uszkodzić ściany jajka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podobnie ugotuj drugie jajko. Lepiej gotować jajka w koszulce osobno.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż plasterki awokado na kawałku chleba.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowe jajko w koszulce na awokado. Podobnie ugotuj drugie jajko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp tosty solą i ziołami prowansalskimi i natychmiast podawaj, gdy jajka są ciepłe. Smacznego!

do tego przepisu usmażyłam awokado na patelni.
nie można smażyć, ale zrobić pastę z awokado: awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Ubij w blenderze na puree.
rozłóż puree na kromkach chleba.

sekrety gotowania jajek w koszulce:
- używaj tylko świeżych jajek. Białko starego jajka w gorącej wodzie nie chwyci się wokół żółtka, ale rozpłynie się;
- jajko powinno mieć temperaturę pokojową;
- aby jajko nie zostało uszkodzone, a żółtko nie rozprzestrzeniło się, możesz najpierw rozbić jajko do miski lub chochli, a stamtąd delikatnie wlać do wrzącej wody.
- w jednym pojemniku lepiej nie gotować więcej niż dwa lub trzy jajka, ponieważ białka mogą się mieszać, a jajka przyklejają się do siebie. Próbując je uformować, żółtko najprawdopodobniej ulegnie uszkodzeniu i wszystko będzie musiało zacząć od nowa.

sposobów gotowania jajek jest wiele. Jeśli wolisz delikatną konsystencję jajka, w którym żółtko pozostaje płynne, a białko - delikatne, to wybór należy zatrzymać na gotowanych jajach. W towarzystwie awokado i chrupiącego chleba otrzymasz pożywne śniadanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy