makaron z łososiem w sosie śmietanowym

niesamowicie pyszne, zdrowe, na co dzień na obiad! Makaron z łososiem w kremowym sosie to dość prosty przepis. Przygotowuje się szybko i łatwo. Ale rezultatem jest bardzo aromatyczne, smaczne danie obiadowe, które może konkurować z makaronem z restauracji.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 14 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 49 % 26 g
270 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z łososiem w sosie śmietanowym? Przygotuj jedzenie. Cóż, jeśli weźmiesz świeżą rybę, jeśli jest zamrożona, najpierw ją rozmroź. Odpowiedni jest gotowy filet i cała ryba lub jej część, po prostu musisz sam pokroić go na filet. Ser lepiej weź twardy, u mnie & quot; parmezan & quot;. Śmietana 20%. Wybierz makaron z twardych odmian, dobrej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej na nią olej roślinny i lekko usmaż na nim obrany ząbek czosnku. Sam czosnek nie będzie uczestniczył w naczyniu, wystarczy, że nada aromat olejowi. Usuń smażony czosnek z patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kwadraty. Włóż pokrojoną rybę do pachnącego oleju i smaż na średnim ogniu, mieszając ze wszystkich stron, około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól, pieprz, suche przyprawy do smażonych kawałków ryby. Dodaję zioła prowansalskie, możesz umieścić coś swojego ulubionego. Wymieszaj, aby ryba była równomiernie pokryta przyprawami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciężką śmietanę do ryby (powinny przykryć kawałki ryby do połowy), wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut. W tym kroku, jeśli chcesz, możesz dodać starty twardy ser bezpośrednio do sosu, wymieszać i natychmiast podać. Lub możesz posypać ser gotowym daniem z makaronem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wybrany makaron do wrzącej osolonej wody i gotuj do miękkości zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Radzę gotować makaron i smażyć ryby w tym samym czasie, aby były gotowe na jeden czas. Do tego przepisu wybrałem kokardki, gotują się przez około dziesięć minut. Gotowy makaron wrzuć do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Makaron z łososiem podawaj na gorąco. Na każdym talerzu połóż ugotowany gorący makaron, połóż kawałki łososia na wierzchu i polej wszystko aromatycznym sosem. Posyp gorące naczynie startym serem. Kieliszek białego wina jest idealny do tego dania. Smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy