skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierogi z mrożonymi wiśniami? Przygotuj produkty do przygotowania ciasta. Pamiętaj, aby odmierzyć mąkę i wodę jedną szklanką, a następnie nie trzeba dodawać mąki w tym procesie.
Krok 2:
Weź miskę wystarczająco głęboką, aby wygodnie ugniatać. Przesiej do niego mąkę. To nasyci ją powietrzem, a ciasto będzie jeszcze delikatniejsze i bardziej miękkie. Dodaj sól do mąki, dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Zrób dziurę w środku mąki. Wlej do niego rozbite jajko i olej roślinny. Za pomocą widelca lekko wstrząśnij jajkiem i masłem z mąką. Nie próbuj od razu zagniatać tego ciasta, to nie zadziała, za mało płynnego składnika. Wystarczy wymieszać jajko i to wszystko.
Krok 4:
Zagotuj wodę, wlej wrzącą wodę do szklanki. I od razu, tak aby kolejne bąbelki płynęły przez wodę, wlej wrzącą wodę do mąki. Pamiętaj, aby umieścić rękawicę na dłoni, bardzo gorąco. Podczas nalewania wody aktywnie mieszaj mąkę widelcem. W ten sposób mąka zostanie zaparzona, gluten bardzo szybko się w niej rozwinie, a ciasto stanie się bardzo elastyczne i posłuszne.
Krok 5:
Po wlaniu całej wody ugniataj ciasto widelcem, jest gorące, ostrożnie! Ale ostygnie dość szybko, a ręce pójdą w ruch. Na początku będzie się wydawać, że jest za dużo mąki i za mało płynu. Nie spiesz się, aby wlać więcej wody, stopniowo cała mąka interweniuje, a ciasto stanie się jednorodne.
Krok 6:
Na koniec ułóż ciasto na powierzchni roboczej. Ciasto nie jest lepkie, nie musisz nawet posypywać go mąką. Zagnieść ciasto na gładko i złożyć w kulkę. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut.
Krok 7:
Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Nie rozmrażaj wiśni! To jest pierwszy sekret & quot; nie płynących & quot; pierogów. Drugim sekretem jest skrobia. Podczas gotowania sok z wiśni zostanie zmieszany ze skrobią, zgęstnieje i nie wypłynie.
Krok 8:
Cukier wymieszaj ze skrobią.
Krok 9:
Podziel leżące ciasto na 4 części. Będziesz pracować z jednym, pozostałe trzy ponownie włóż do miski.
Krok 10:
Rozwałkuj ciasto w okrąg o grubości kilku milimetrów. Tutaj nadal musiałem dodać trochę mąki, ciasto po starzeniu stało się jeszcze bardziej miękkie.
Krok 11:
Wytnij koła za pomocą specjalnego kształtu lub szklanki.
Krok 12:
I dopiero teraz wyjmij część mrożonych wiśni, około 1/4 części. Weź okrąg, wlej 1/3 łyżeczki mieszanki cukru i skrobi na środek. Połóż kilka wiśni. 2 lub 3 jagody pasowały do moich pierogów, w zależności od wielkości.
Krok 13:
Umieść pierogi w formie pasztecika. Krawędź można dodatkowo wzmocnić warkoczem. Ale w końcu się spieszyłem i nie skręciłem. W rezultacie pierogi i tak się nie rozpadły. Po prostu z warkoczem jest również piękny.
Krok 14:
Po uformowaniu pierwszej partii pierogów połóż je na posypanej mąką desce i włóż do zamrażarki. Lub natychmiast gotuj. Nie trzeba ich długo utrzymywać w cieple - wiśnie stopią się i popłyną. Przejdź do następnej partii.
Krok 15:
Gotuj pierogi w osolonej wodzie. Wrzuć je do wrzącej wody, pamiętaj, aby delikatnie wymieszać, aby ciasto nie przykleiło się do dna. Po ugotowaniu gotuj przez 3 minuty. Wszystkie pierogi powinny się wynurzyć. Wyjmij pierogi na talerz łyżką cedzakową. Podawać z masłem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
bardzo udany przepis! Zaczynając od ciasta, kończąc na nadzieniu. Brak pierogów!!! podczas gotowania nie kapał. Nigdy tego nie miałem. Zwykle połowa wiśni znajdowała się w rondlu, a same pierogi szenilowe straciły całe piękno. Nawet ze świeżymi wiśniami będę gotować w ten sposób, ze skrobią i cukrem w każdym pierogu, a nie od razu w wiśni.
wezmę ciasto na pierogi z innymi nadzieniami i na pierogi. Jest bardzo elastyczny, pięknie się rzeźbi i dobrze smakuje.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g