Krem do ciasta z semoliny z cytryną

najsmaczniejszy, delikatny, przewiewny, o łagodnym smaku, idealny. Krem z semoliny z cytryną jest tak doskonały do układania każdego ciasta biszkoptowego, w tym czekoladowego. Ciasta piaskowe są również dobrze namoczone. Krem jest bardzo prosty w przygotowaniu, produkty są najbardziej budżetowe.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 63 % 26 g
227 kcal
IG: 11 / 41 / 48

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krem z semoliny do ciasta cytrynowego? Aby rozpocząć, przygotuj produkty zgodnie z listą. Radzę wziąć małą semolinę. Chociaż można ubić duży blender, aby nikt nie zgadł, z czego zrobiony jest krem. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno być miękkie. Wlej mleko do rondla lub kadzi i gotuj na wolnym ogniu. Nie zostawiaj mleka bez opieki przez długi czas, może uciec!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym momencie po prostu gotujemy kaszę mannę. Po ugotowaniu powoli, w małych porcjach, wlej semolinę na patelnię, ciągle mieszając owsiankę. Dzięki temu okaże się jednorodną strukturą, bez grudek. Czas gotowania może zająć 3-10 minut. Zależy to od płyty, zbóż, objętości cieczy i pożądanej gęstości. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Gotuj semolinę, aż będzie średnio gęsta. Następnie zdejmij z ognia i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Miękkie masło ubij mikserem lub blenderem, aż będzie puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj kaszę mannę do ubitego masła w małych porcjach, mieszając mieszaninę mikserem na niskich obrotach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sok z cytryny przecedzony przez sitko do śmietany. Następnie ubij go jeszcze raz. Krem powinien być bujny, o jednolitej konsystencji. Jeśli masz małą semolinę, nawet semolina nie będzie w niej widoczna. Ale do końca nie można się ich pozbyć. Dlatego lepiej jest używać takiego kremu do impregnacji ciast, a nie do dekorowania lub wyrównywania ciasta.

tak szybko i swobodnie będzie gotowy krem cytrynowy na bazie semoliny. Wystarczyła mi ta ilość na ciasto o średnicy osiemnastu centymetrów. Moje ciasto składało się z pięciu cienkich ciast.
pomimo tego, że ten krem jest zbudowany na bazie semoliny, nie martw się: jego smak jest słodko-kwaśny, delikatny i bardzo delikatny. To nie jest zwykła kasza manna!
ale nadal muszę ostrzec, że jeśli początkowo nie lubisz kaszy manny, nie powinieneś czekać na cud. Lepiej wybierz inny przepis na krem.
a ja i moje domowe ciasto z kremem na bazie kaszy manny przypadło mi do gustu. Miałem proste czekoladowe biszkopty i mogę powiedzieć, że nawet nie używając dodatkowej impregnacji do ciast, ciasto z takim kremem okazało się przyjemnie wilgotne, tak jak lubię. Ale tutaj kwestia gustu: może ktoś lubi bardziej namoczone ciasta.
aby wyrównać ciasto, taki krem najprawdopodobniej nie zadziała, ponieważ ziarna kaszy manny są śledzone w strukturze. Wydaje mi się, że nie do końca nadaje się do wyrównania wykończenia. Ale między ciastami będzie bardzo dobrze.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy