Sałatka z krewetkami ananasowo-serowymi

pyszna i zdrowa sałatka z krewetek z ciekawym dressingiem. Już samo połączenie produktów sałatkowych bez uwzględnienia sosu jest bardzo udane. Ale z dressingiem sałatka staje się nie tylko pyszna, ale zyskuje wyrafinowane wyrafinowanie w najlepszych tradycjach kuchni francuskiej. Zwykły twardy ser można zastąpić serem pleśniowym-a danie restauracyjne jest gotowe.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 14 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 14 % 3 g
116 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 28 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z krewetkami z ananasem i serem? Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z krewetkami i ananasami, potrzebujemy: krewetek( Waga netto w obranej formie co najmniej 200 g), ananasów w puszkach, sałaty liściastej, sera i jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krewetki wstępnie ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i 1 łyżki. l sok z cytryny. Następnie spuść wodę, ostudź krewetki i obierz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajko na twardo. Schłodzić, obrać i pokroić na 4 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ser na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ananasy wyjąć ze słoika, strząsnąć syrop i pokroić na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tankowanie. Do dressingu potrzebujemy: jogurtu naturalnego bez dodatków (możesz wziąć Grecki), gotowej musztardy Dijon (możesz użyć ziarnistej), suchego czosnku, czarnego pieprzu i soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jogurt połącz z musztardą, suchym czosnkiem, mielonym czarnym pieprzem i solą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj, osusz i rozerwij liście sałaty rękami. Połóż liście sałaty na talerzu. Ułóż ćwiartki jajek na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzchu ser, ananasy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj krewetki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Polej sałatkę dressingiem i podawaj. Możesz lekko posypać sałatkę świeżo zmielonym pieprzem.

mięso z krewetek to prawdziwa naturalna spiżarnia różnych mikro - i makroelementów. Jest w nim szczególnie dużo jodu, a także sód, wapń, fosfor i połowa układu okresowego. Mięso krewetek jest bogate w białko, ale prawie nie ma tłuszczu, co czyni je odpowiednimi na wieczorne przekąski.

ogólnie wydedukowałem dla siebie zasadę: jeśli naprawdę chcesz jeść późno w nocy, to w żadnym wypadku nie pij herbaty. Ponieważ z herbatą jakoś niezauważalnie, jakby same pojawiły się pierniki, ciasteczka, w szafie jest dawno zapomniany cukierek... Nie, lepiej zjeść coś białkowego i niezbyt kalorycznego: kawałek kurczaka (tylko nie smażony), chudą wołowinę lub owoce morza. Tutaj mogę jeść nieograniczoną ilość. Zarówno satysfakcjonujące, jak i przydatne dla organizmu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal / 100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy