skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z krewetkami z ananasem i serem? Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z krewetkami i ananasami, potrzebujemy: krewetek( Waga netto w obranej formie co najmniej 200 g), ananasów w puszkach, sałaty liściastej, sera i jajka.
Krok 2:
Krewetki wstępnie ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i 1 łyżki. l sok z cytryny. Następnie spuść wodę, ostudź krewetki i obierz.
Krok 3:
Jajko na twardo. Schłodzić, obrać i pokroić na 4 części.
Krok 4:
Pokrój ser na małe kawałki.
Krok 5:
Ananasy wyjąć ze słoika, strząsnąć syrop i pokroić na małe kawałki.
Krok 6:
Tankowanie. Do dressingu potrzebujemy: jogurtu naturalnego bez dodatków (możesz wziąć Grecki), gotowej musztardy Dijon (możesz użyć ziarnistej), suchego czosnku, czarnego pieprzu i soli.
Krok 7:
Jogurt połącz z musztardą, suchym czosnkiem, mielonym czarnym pieprzem i solą.
Krok 8:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Umyj, osusz i rozerwij liście sałaty rękami. Połóż liście sałaty na talerzu. Ułóż ćwiartki jajek na wierzchu.
Krok 10:
Na wierzchu ser, ananasy.
Krok 11:
Dodaj krewetki.
Krok 12:
Polej sałatkę dressingiem i podawaj. Możesz lekko posypać sałatkę świeżo zmielonym pieprzem.
mięso z krewetek to prawdziwa naturalna spiżarnia różnych mikro - i makroelementów. Jest w nim szczególnie dużo jodu, a także sód, wapń, fosfor i połowa układu okresowego. Mięso krewetek jest bogate w białko, ale prawie nie ma tłuszczu, co czyni je odpowiednimi na wieczorne przekąski.
ogólnie wydedukowałem dla siebie zasadę: jeśli naprawdę chcesz jeść późno w nocy, to w żadnym wypadku nie pij herbaty. Ponieważ z herbatą jakoś niezauważalnie, jakby same pojawiły się pierniki, ciasteczka, w szafie jest dawno zapomniany cukierek... Nie, lepiej zjeść coś białkowego i niezbyt kalorycznego: kawałek kurczaka (tylko nie smażony), chudą wołowinę lub owoce morza. Tutaj mogę jeść nieograniczoną ilość. Zarówno satysfakcjonujące, jak i przydatne dla organizmu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal / 100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g