burak po gruzińsku

lekka i pikantna sałatka z buraków z sosem tkemali. Soczyste, jarskie i bogate w smak danie. Pikantno-słodki sos tkemali, czosnek, kolendra zamienią zwykłe gotowane buraki w przysmak! Pikantne i świeże nuty w tej sałatce nie pozostawiają nikogo obojętnym.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 65 % 11 g
86 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Buraki wybierz soczyste i słodkie, mam szczęście-mam takie, nowe zbiory. Buraki opłucz, ugotuj lub upiecz w folii w piekarniku do miękkości. Gotowałem przez dwie godziny, ponieważ mam duże, średnie gotowanie przez półtorej godziny, Małe przez około godzinę. Musisz gotować lub piec w kuzhur, aby buraki nie straciły koloru, a także, aby zachować kolor podczas gotowania, możesz dodać sok z cytryny do wody - 0,5 łyżeczki na litr wody. Obierz i pokrój w paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz warzywa, osusz na ręcznikach papierowych i drobno posiekaj. Użyłam kolendry, koperku i pietruszki. Uważam, że to właśnie ta zieleń sprawia, że sałatka jest naprawdę gruzińska.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj czosnek w wygodny dla Ciebie sposób, bardzo drobno posiekałem nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie lub jak jestem trochę mniejszy. Do tej sałatki lepiej jest użyć czerwonej cebuli - dobrze nadaje się zarówno pod względem koloru, jak i smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij zioła, czosnek, cebulę do miski z burakami, dodaj dwie łyżki sosu tkemali i dwie łyżki oleju roślinnego. Sól i pieprz do smaku.

nasza rodzina bardzo lubi kuchnię gruzińską i oczywiście ta sałatka przypadła nam do gustu. Może być podawany jako dodatek lub jako niezależne danie. Danie może doskonale urozmaicić świąteczny stół. Przygotowanie sałatki nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Między innymi wszystkie składniki sałatki są dostępne, niskokaloryczne i zdrowe, co oznacza, że są odpowiednie dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i sylwetkę. Jeśli chodzi o przepis, wydawało mi się, że to za mało oleju roślinnego, dodałem kolejną łyżkę stołową, ale to kwestia gustu. Również w przepisie wskazano paprykę, ale jej nie dodałam, wpadłam na ostry sos tkemali, ostrość wystarczyła mi bez pieprzu, ale jeśli lubisz ostrzej dodać paprykę, to także kwestia gustu. Mąż i syn nie lubią buraków, ale tę sałatkę jedli z przyjemnością, co bardzo mnie ucieszyło! Przygotuj taką sałatkę, Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g

Podobne przepisy