skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Buraki wybierz soczyste i słodkie, mam szczęście-mam takie, nowe zbiory. Buraki opłucz, ugotuj lub upiecz w folii w piekarniku do miękkości. Gotowałem przez dwie godziny, ponieważ mam duże, średnie gotowanie przez półtorej godziny, Małe przez około godzinę. Musisz gotować lub piec w kuzhur, aby buraki nie straciły koloru, a także, aby zachować kolor podczas gotowania, możesz dodać sok z cytryny do wody - 0,5 łyżeczki na litr wody. Obierz i pokrój w paski.
Krok 2:
Dobrze opłucz warzywa, osusz na ręcznikach papierowych i drobno posiekaj. Użyłam kolendry, koperku i pietruszki. Uważam, że to właśnie ta zieleń sprawia, że sałatka jest naprawdę gruzińska.
Krok 3:
Posiekaj czosnek w wygodny dla Ciebie sposób, bardzo drobno posiekałem nożem.
Krok 4:
Obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie lub jak jestem trochę mniejszy. Do tej sałatki lepiej jest użyć czerwonej cebuli - dobrze nadaje się zarówno pod względem koloru, jak i smaku.
Krok 5:
Wyślij zioła, czosnek, cebulę do miski z burakami, dodaj dwie łyżki sosu tkemali i dwie łyżki oleju roślinnego. Sól i pieprz do smaku.
nasza rodzina bardzo lubi kuchnię gruzińską i oczywiście ta sałatka przypadła nam do gustu. Może być podawany jako dodatek lub jako niezależne danie. Danie może doskonale urozmaicić świąteczny stół. Przygotowanie sałatki nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Między innymi wszystkie składniki sałatki są dostępne, niskokaloryczne i zdrowe, co oznacza, że są odpowiednie dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i sylwetkę. Jeśli chodzi o przepis, wydawało mi się, że to za mało oleju roślinnego, dodałem kolejną łyżkę stołową, ale to kwestia gustu. Również w przepisie wskazano paprykę, ale jej nie dodałam, wpadłam na ostry sos tkemali, ostrość wystarczyła mi bez pieprzu, ale jeśli lubisz ostrzej dodać paprykę, to także kwestia gustu. Mąż i syn nie lubią buraków, ale tę sałatkę jedli z przyjemnością, co bardzo mnie ucieszyło! Przygotuj taką sałatkę, Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g