kurczak marynowany z jęczmieniem perłowym i piklami

marynata na bulionie z kurczaka to obfite pierwsze danie. W przypadku marynaty można użyć nie tylko udek, ale także innych części kurczaka: udka, skrzydełka lub półskrzydłe. Pod względem gęstości z tych produktów okazuje się, że jest to konieczne-niezbyt gęste i niezbyt płynne. Marynata wychodzi bogata o bogatym smaku-jest w stanie zaspokoić głód każdego członka rodziny. Gotuj i jedz z przyjemnością!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 55 % 6 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej udka kurczaka do rondla zimną wodą w ilości 2 litrów, przykryj pokrywką i umieść na średnim ogniu. Przed gotowaniem usuń pianę za pomocą łyżki z otworami. Gotuj bulion przez 20 minut, po czym wyjmij biodra.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania bulionu przygotujemy pozostałe produkty. Obierz ziemniaki i drobno posiekaj, pozostaw w wodzie do momentu zanurzenia w bulionie. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Kiszone ogórki kroimy w kostkę. Obierz i posiekaj cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po wyjęciu bioder wlej ziemniaki i jęczmień perłowy do garnka. Moczyłem jęczmień wieczorem przez 12 godzin - w tym czasie umyłem go 2 razy: godzinę po namoczeniu i przed użyciem. Doprowadzić do wrzenia, usunąć również powstałą pianę i gotować przez 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania ziemniaków i jęczmienia jęczmiennego zróbmy smażenie. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej go. Dodaj cebulę, smaż przez 5 minut. Dodaj marchewki, wymieszaj, smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj pikle i 3 łyżki ze szkiełkiem koncentratu pomidorowego, wymieszaj, smaż przez kolejne 5 minut. Wlej łyżkę mąki, wymieszaj i wlej trochę bulionu, pozwól smażeniu się zagotować i wyłącz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń skórę ze schłodzonych UD, oddziel mięso od kości i rozłóż mięso z kurczaka rękami na włókna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    20 minut po ugotowaniu ziemniaków i jęczmienia Dodaj do rondla smażenie, gotowane mięso z kurczaka, liść laurowy, sól i przyprawy - mam "do zup". Mieszamy, smakujemy, jeśli w ogóle, dostosowujemy. Po ugotowaniu gotuj przez 2 minuty i wyłącz.

pikantna marynata z jęczmieniem jęczmiennym na lunch. Podawać ze śmietaną i świeżymi ziołami. Podczas serwowania udekorowałem talerz pietruszką-wyszło bardzo pięknie i apetycznie. Wynik wszystkim się podobał. Następnego dnia zaparzy się i będzie jeszcze smaczniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy