skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej udka kurczaka do rondla zimną wodą w ilości 2 litrów, przykryj pokrywką i umieść na średnim ogniu. Przed gotowaniem usuń pianę za pomocą łyżki z otworami. Gotuj bulion przez 20 minut, po czym wyjmij biodra.
Krok 2:
Podczas gotowania bulionu przygotujemy pozostałe produkty. Obierz ziemniaki i drobno posiekaj, pozostaw w wodzie do momentu zanurzenia w bulionie. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Kiszone ogórki kroimy w kostkę. Obierz i posiekaj cebulę.
Krok 3:
Po wyjęciu bioder wlej ziemniaki i jęczmień perłowy do garnka. Moczyłem jęczmień wieczorem przez 12 godzin - w tym czasie umyłem go 2 razy: godzinę po namoczeniu i przed użyciem. Doprowadzić do wrzenia, usunąć również powstałą pianę i gotować przez 20 minut.
Krok 4:
Podczas gotowania ziemniaków i jęczmienia jęczmiennego zróbmy smażenie. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej go. Dodaj cebulę, smaż przez 5 minut. Dodaj marchewki, wymieszaj, smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj pikle i 3 łyżki ze szkiełkiem koncentratu pomidorowego, wymieszaj, smaż przez kolejne 5 minut. Wlej łyżkę mąki, wymieszaj i wlej trochę bulionu, pozwól smażeniu się zagotować i wyłącz.
Krok 5:
Usuń skórę ze schłodzonych UD, oddziel mięso od kości i rozłóż mięso z kurczaka rękami na włókna.
Krok 6:
20 minut po ugotowaniu ziemniaków i jęczmienia Dodaj do rondla smażenie, gotowane mięso z kurczaka, liść laurowy, sól i przyprawy - mam "do zup". Mieszamy, smakujemy, jeśli w ogóle, dostosowujemy. Po ugotowaniu gotuj przez 2 minuty i wyłącz.
pikantna marynata z jęczmieniem jęczmiennym na lunch. Podawać ze śmietaną i świeżymi ziołami. Podczas serwowania udekorowałem talerz pietruszką-wyszło bardzo pięknie i apetycznie. Wynik wszystkim się podobał. Następnego dnia zaparzy się i będzie jeszcze smaczniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g