Pizza bez sera z kiełbasą w piekarniku

proste, smaczne, aromatyczne i satysfakcjonujące danie! Taką pizzę trudno nazwać prawdziwą klasyczną, ale pomimo braku sera w kompozycji okazuje się dość smaczna, z cienkim ciastem i chrupiącą skórką, doskonałym dodatkiem do herbaty lub lekkiej przekąski.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 39 % 13 g
węglowodany 42 % 14 g
190 kcal
IG: 33 / 7 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. W razie potrzeby skład nadzienia do pizzy można dostosować do smaku, najważniejsze jest to, że produkty są ze sobą połączone. Ciasto na pizzę przygotujemy świeże, szybkie i bez drożdży, aby pizza była cienka i chrupiąca. Wbij jajko kurze do miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj dwie łyżki śmietany i majonezu, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę pszenną i dodaj sodę gaszoną octem stołowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. To ciasto nie musi starzeć się w lodówce, możesz pozwolić mu trochę "odpocząć" w temperaturze pokojowej podczas przygotowywania nadzień do pizzy, wystarczy 15 minut w misce przykrytej ręcznikiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej w cienką warstwę, która pasuje do formy do pieczenia. Nasmaruj spód formy masłem, rozłóż na nim ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj ciasto mieszanką majonezu i sosu pomidorowego. Użyłem domowego sosu pomidorowego, jeśli chcesz, możesz wziąć keczup lub koncentrat pomidorowy, jeśli takich produktów nie ma pod ręką, możesz ograniczyć się do majonezu, a zamiast sosu pomidorowego użyć świeżych pomidorów, krojąc je w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby uzyskać bardziej satysfakcjonującą pizzę, możesz użyć gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Pokrój ziemniaki w cienkie koła, rozłóż je na cieście. Ale nie trzeba go dodawać, użyłem resztek pieczonych ziemniaków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz cebulę i pokrój w pierścienie lub połówki pierścieni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kiszone ogórki kroimy na połówki lub małe kostki. Zamiast ogórków, jeśli chcesz, możesz użyć oliwek lub oliwek, kaparów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż pół wędzoną kiełbasę pokrojoną w paski na wierzchu, możesz użyć gotowanej lub wędzonej kiełbasy, kiełbasek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj paprykę, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion, pokrój miąższ w paski lub połówki pierścieni. Ponieważ użyliśmy już koncentratu pomidorowego w sosie, nie trzeba dodawać pomidorów. Możesz użyć innych warzyw, a także mrożonych warzyw, grzybów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysyłamy pizzę do piekarnika na 25 minut, Czas przygotowania pizzy zależy od trybu pracy piekarnika. Wyjmij pizzę z piekarnika, pozwól jej trochę ostygnąć i pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy