skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. W razie potrzeby skład nadzienia do pizzy można dostosować do smaku, najważniejsze jest to, że produkty są ze sobą połączone. Ciasto na pizzę przygotujemy świeże, szybkie i bez drożdży, aby pizza była cienka i chrupiąca. Wbij jajko kurze do miski.
Krok 2:
Dodaj dwie łyżki śmietany i majonezu, wymieszaj.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę pszenną i dodaj sodę gaszoną octem stołowym.
Krok 4:
Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. To ciasto nie musi starzeć się w lodówce, możesz pozwolić mu trochę "odpocząć" w temperaturze pokojowej podczas przygotowywania nadzień do pizzy, wystarczy 15 minut w misce przykrytej ręcznikiem.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej w cienką warstwę, która pasuje do formy do pieczenia. Nasmaruj spód formy masłem, rozłóż na nim ciasto.
Krok 6:
Posmaruj ciasto mieszanką majonezu i sosu pomidorowego. Użyłem domowego sosu pomidorowego, jeśli chcesz, możesz wziąć keczup lub koncentrat pomidorowy, jeśli takich produktów nie ma pod ręką, możesz ograniczyć się do majonezu, a zamiast sosu pomidorowego użyć świeżych pomidorów, krojąc je w plasterki.
Krok 7:
Aby uzyskać bardziej satysfakcjonującą pizzę, możesz użyć gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Pokrój ziemniaki w cienkie koła, rozłóż je na cieście. Ale nie trzeba go dodawać, użyłem resztek pieczonych ziemniaków.
Krok 8:
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie lub połówki pierścieni.
Krok 9:
Kiszone ogórki kroimy na połówki lub małe kostki. Zamiast ogórków, jeśli chcesz, możesz użyć oliwek lub oliwek, kaparów.
Krok 10:
Połóż pół wędzoną kiełbasę pokrojoną w paski na wierzchu, możesz użyć gotowanej lub wędzonej kiełbasy, kiełbasek.
Krok 11:
Umyj paprykę, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion, pokrój miąższ w paski lub połówki pierścieni. Ponieważ użyliśmy już koncentratu pomidorowego w sosie, nie trzeba dodawać pomidorów. Możesz użyć innych warzyw, a także mrożonych warzyw, grzybów.
Krok 12:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysyłamy pizzę do piekarnika na 25 minut, Czas przygotowania pizzy zależy od trybu pracy piekarnika. Wyjmij pizzę z piekarnika, pozwól jej trochę ostygnąć i pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g