skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Mimoza z masłem? To bardzo prosta wersja sałatki znanej wszystkim. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Jajka potrzebują dużych, wybranych. Jeśli jajka są małe, weź jedno więcej. Wcześniej włóż wymaganą ilość masła do zamrażarki. Zamiast saury możesz użyć innych ryb w puszkach do smaku: sardynki, różowego łososia, tuńczyka itp.
Krok 2:
Wyjmij rybę ze słoika, strząśnij sok i rozgnieć widelcem na małe kawałki. Jeśli lubisz więcej ryb w sałatce, możesz wziąć dwa zamiast jednego słoika.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Podziel na białka i żółtka i zetrzyj osobno na drobnej tarce. Im drobniejsze są starte składniki,tym smaczniejsza i delikatniejsza będzie sałatka.
Krok 4:
Zetrzyj również ser na drobnej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy — twardy, półstały. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze wcierany.
Krok 5:
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Nie możesz w ogóle dodawać cebuli do sałatki, ponieważ pociągnie ona za smak wszystkich innych składników i po prostu zgubią się na jej tle. Możesz zmniejszyć ostrość, marynując cebulę w occie przez 5-7 minut, a tym samym pokonując gorycz.
Krok 6:
Możesz uformować sałatkę w salaterce lub w pierścieniu do gotowania, aby uzyskać bardziej świąteczną prezentację. Umieść pierścień o średnicy 16-18 cm na talerzu, ułóż starte białka w pierwszej warstwie, spłaszcz je i zalej majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania-jest to wygodniejsze.
Krok 7:
Następnie ułóż wszystkie ryby w puszkach i polej je również majonezem. Jeśli zdecydujesz się użyć 2 puszek ryb zamiast jednej, połóż drugą porcję osobną przedostatnią warstwą przed żółtkami.
Krok 8:
Posyp tartym serem na wierzchu, a także zrób siatkę majonezu.
Krok 9:
Dalej-posiekana cebula (opcjonalnie). Na wierzchu cebuli zetrzyj zimne masło na drobnej tarce. Dlaczego nie zetrzeć oleju wcześniej na etapie przygotowania wszystkich produktów? Możesz oczywiście, ale wtedy natychmiast trzeba go włożyć do zamrażarki, aby nie stopił się, zanim nadejdzie kolej. Ale może zamarznąć i zamienić się w twardą zamrożoną bryłę, a my potrzebujemy struktury powietrznej.
Krok 10:
Posyp sałatkę posiekanym żółtkiem. Włóż sałatę do lodówki na 1 godzinę, aby namoczyć i schłodzić. Aby zapobiec zacieraniu się górnej warstwy, dokręć formę folią spożywczą.
Krok 11:
Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę według uznania. Udekorowałem koperkiem, pietruszką, resztkami majonezu i jasnymi jagodami. Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Saura konserwowa - 88 kcal/100g