Sałatka Mimoza z masłem

jasne, świąteczne, delikatne, soczyste, wykonane z prostych produktów! Sałatka Mimoza z masłem z pewnością nie jest znana. Nie ma zwykłej marchewki i ziemniaków, ale dużo jajek, sera i startego masła. Wszystko to nadaje sałatce miękką konsystencję i delikatny smak. Na pewno ci się spodoba!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 60 % 21 g
węglowodany 6 % 2 g
242 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Mimoza z masłem? To bardzo prosta wersja sałatki znanej wszystkim. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Jajka potrzebują dużych, wybranych. Jeśli jajka są małe, weź jedno więcej. Wcześniej włóż wymaganą ilość masła do zamrażarki. Zamiast saury możesz użyć innych ryb w puszkach do smaku: sardynki, różowego łososia, tuńczyka itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij rybę ze słoika, strząśnij sok i rozgnieć widelcem na małe kawałki. Jeśli lubisz więcej ryb w sałatce, możesz wziąć dwa zamiast jednego słoika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Podziel na białka i żółtka i zetrzyj osobno na drobnej tarce. Im drobniejsze są starte składniki,tym smaczniejsza i delikatniejsza będzie sałatka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj również ser na drobnej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy — twardy, półstały. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze wcierany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Nie możesz w ogóle dodawać cebuli do sałatki, ponieważ pociągnie ona za smak wszystkich innych składników i po prostu zgubią się na jej tle. Możesz zmniejszyć ostrość, marynując cebulę w occie przez 5-7 minut, a tym samym pokonując gorycz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz uformować sałatkę w salaterce lub w pierścieniu do gotowania, aby uzyskać bardziej świąteczną prezentację. Umieść pierścień o średnicy 16-18 cm na talerzu, ułóż starte białka w pierwszej warstwie, spłaszcz je i zalej majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania-jest to wygodniejsze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż wszystkie ryby w puszkach i polej je również majonezem. Jeśli zdecydujesz się użyć 2 puszek ryb zamiast jednej, połóż drugą porcję osobną przedostatnią warstwą przed żółtkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp tartym serem na wierzchu, a także zrób siatkę majonezu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dalej-posiekana cebula (opcjonalnie). Na wierzchu cebuli zetrzyj zimne masło na drobnej tarce. Dlaczego nie zetrzeć oleju wcześniej na etapie przygotowania wszystkich produktów? Możesz oczywiście, ale wtedy natychmiast trzeba go włożyć do zamrażarki, aby nie stopił się, zanim nadejdzie kolej. Ale może zamarznąć i zamienić się w twardą zamrożoną bryłę, a my potrzebujemy struktury powietrznej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp sałatkę posiekanym żółtkiem. Włóż sałatę do lodówki na 1 godzinę, aby namoczyć i schłodzić. Aby zapobiec zacieraniu się górnej warstwy, dokręć formę folią spożywczą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę według uznania. Udekorowałem koperkiem, pietruszką, resztkami majonezu i jasnymi jagodami. Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy