skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kalmarami, serem, jajkiem i ogórkiem? Przygotuj niezbędne składniki. Ser można wziąć do smaku: twardy, półstały, stopiony.
Krok 2:
Kałamarnica jest wstępnie rozmrożona, obrana i wewnątrz. Usuń cienką przezroczystą folię z tuszy kałamarnicy. Zanurz owoce morza we wrzącej osolonej wodzie, zagotuj. Gotuj kalmary na umiarkowanym ogniu przez około 1 minutę. Wyjmij je z wody na czas, aby nie stały się sztywne.
Krok 3:
Schłodzić gotowe kalmary, pokroić w cienkie paski.
Krok 4:
Obierz czerwoną cebulę, pokrój w drobną kostkę. Aby usunąć nadmiar goryczy z cebuli, zalej ją wrzącą wodą i pozostaw do ostygnięcia. Spuść wodę.
Krok 5:
Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Zarezerwuj dwa żółtka na górną warstwę sałatki. Pokrój pozostałe jajka w paski.
Krok 6:
Umyj ogórki, osusz. Odetnij końcówki owoców. Jeśli skóra jest nieostra, nienaruszona i nie gorzka, nie trzeba jej ciąć. Pokrój ogórki w paski.
Krok 7:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Krok 8:
Możesz użyć pierścienia do gotowania, aby uformować sałatkę. Ustaw go na płaskiej płycie. Połóż przygotowane kalmary na dnie, lekko dociśnij.
Krok 9:
Posyp kalmary czerwoną cebulą na wierzchu.
Krok 10:
Nałóż majonez na powstałą warstwę.
Krok 11:
Następnie ułóż ogórki. Wyrównaj i lekko dociśnij każdą warstwę sałaty.
Krok 12:
Ponownie siatka majonezowa.
Krok 13:
Na ogórki połóż pokrojone jajka i majonez na wierzchu.
Krok 14:
Następna warstwa to starty ser.
Krok 15:
Przykryj warstwę sera siatką majonezową.
Krok 16:
Zakończ sałatkę drobno startymi żółtkami. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.
Krok 17:
Zdejmij pierścień przed podaniem i udekoruj sałatkę według uznania i smaku.
Krok 18:
Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę lub paski).
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g