Sałatka z jajkiem i ogórkiem

proste, z dostępnych produktów! Na święta i dni powszednie! Sałatka z kalmarami, serem, jajkiem i ogórkiem jest jedną z najłatwiejszych i najtańszych. Bardzo łatwo to zrobić. Soczysty, apetyczny, zjada się tak szybko, jak się gotuje. Możesz ułożyć składniki warstwami lub wszystko wymieszać w salaterce!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 8 % 2 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kalmarami, serem, jajkiem i ogórkiem? Przygotuj niezbędne składniki. Ser można wziąć do smaku: twardy, półstały, stopiony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kałamarnica jest wstępnie rozmrożona, obrana i wewnątrz. Usuń cienką przezroczystą folię z tuszy kałamarnicy. Zanurz owoce morza we wrzącej osolonej wodzie, zagotuj. Gotuj kalmary na umiarkowanym ogniu przez około 1 minutę. Wyjmij je z wody na czas, aby nie stały się sztywne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić gotowe kalmary, pokroić w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czerwoną cebulę, pokrój w drobną kostkę. Aby usunąć nadmiar goryczy z cebuli, zalej ją wrzącą wodą i pozostaw do ostygnięcia. Spuść wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Zarezerwuj dwa żółtka na górną warstwę sałatki. Pokrój pozostałe jajka w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj ogórki, osusz. Odetnij końcówki owoców. Jeśli skóra jest nieostra, nienaruszona i nie gorzka, nie trzeba jej ciąć. Pokrój ogórki w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz użyć pierścienia do gotowania, aby uformować sałatkę. Ustaw go na płaskiej płycie. Połóż przygotowane kalmary na dnie, lekko dociśnij.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp kalmary czerwoną cebulą na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nałóż majonez na powstałą warstwę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie ułóż ogórki. Wyrównaj i lekko dociśnij każdą warstwę sałaty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponownie siatka majonezowa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na ogórki połóż pokrojone jajka i majonez na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następna warstwa to starty ser.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj warstwę sera siatką majonezową.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zakończ sałatkę drobno startymi żółtkami. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zdejmij pierścień przed podaniem i udekoruj sałatkę według uznania i smaku.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę lub paski).

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy