z pewnością każdy z nas przynajmniej raz w życiu próbował klasycznych zbóż różnych rodzajów: semoliny, owsa, ryżu, prosa, gryki, kukurydzy i tak dalej. Różnią się od siebie jedynie składem produktów i czasem gotowania. W przeciwnym razie należy je gotować prawie w ten sam sposób: płatki są układane we wrzącej cieczy, która jest następnie gotowana do miękkości na małym ogniu z mieszaniem lub bez. Płynem może być zwykła woda lub mleko, a także mieszanka obu. Jeśli jest dużo płynu, owsianka jest płynna. Jeśli trochę - gruby. Możesz wpływać na gęstość, dodając wodę lub dodając płatki.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na klasyczne owsianki:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
okrągły ryż | 330 | 7 | 1 | 71.4 |
gryka | 313 | 12.6 | 3.3 | 62.1 |
im twardsze i większe płatki, tym więcej czasu potrzebuje na gotowanie. Klasyczne przepisy na owsiankę trwają średnio około godziny. W takim przypadku semolinę można gotować przez 15 minut, a ryż można gotować przez czterdzieści (około). Możesz przyspieszyć proces za pomocą urządzeń kuchennych: multicookerów, szybkowarów. Zaletą tego podejścia jest również to, że nie trzeba cały czas stać przy kuchence, aby „mleko nie uciekło”.
W razie potrzeby do każdej owsianki można dodać świeże lub suszone owoce i jagody, orzechy, kandyzowane owoce, gotowy dżem. Tradycyjnie w kuchni rosyjskiej podaje się go na talerzu z kawałkiem masła. Sól i cukier dodaje się do smaku podczas gotowania. Oprócz gotowania możesz gotować klasyczną owsiankę w piekarniku, w glinianym garnku. A także spraw, aby był lepki lub kruchy - do wyboru.
dzieci w przedszkolach często gotują Klasyczne płatki zbożowe. Wcześniej wszystkie bez wyjątku instytucje dziecięce przestrzegały GOST, Państwowego standardu jakości.
więc jak prawidłowo ugotować owsiankę, aby była super smaczna?
przede wszystkim należy przestrzegać proporcji suchej i mokrej żywności. I tutaj lepiej jest przestrzegać zaleceń opisanych w przepisie. Owsiankę z małych zbóż należy gotować bez opuszczania patelni. I wymieszaj zawartość, aby nie pojawiły się grudki.
owsiankę ryżową można & bdquo;gotować & rdquo;, usuwając z płytki i owijając ciepło. Wystarczy więc gotować przez 10 minut, a pozostałe 20-30 trzymać pod ciepłym kocem. To samo dotyczy gryki.
pięć najszybszych klasycznych przepisów na owsiankę:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
klasyczny przepis na owsiankę ryżową na wodzie | 25 min | 123 | +144 |
kasza gryczana na wodzie klasyczna | 30 min | 167 | +70 |
Klasyczna owsianka ryżowa na mleku | 30 min | 171 | +214 |
kasza ryżowa mleczna klasyczna | 45 min | 142 | +135 |
owsianka Artek w powolnej kuchence klasyczna | 45 min | 81 | +294 |
sekretem owsianki jest to, że lepiej pozwolić jej stać przez chwilę w stanie gotowym. I lepiej gotować w nocy, aby podgrzać i zjeść rano-będzie bardzo delikatny.