Klasyczna owsianka ryżowa na mleku

najsmaczniejsze gotowane w garnku na kuchence! Ta klasyczna owsianka ryżowa na mleku jest przygotowywana bardzo szybko i łatwo. Tak bardzo, że całkiem możliwe jest ugotowanie go, na przykład, dziecku na śniadanie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 71 % 24 g
171 kcal
IG: 13 / 70 / 17

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę ryżową w mleku? Najpierw odmierz potrzebne składniki. Posortuj ryż i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Mam go okrągłego. Uważa się, że jest najlepszy do gotowania owsianki. Uważa się również, że ryż najlepiej myć w pięciu wodach lub do momentu, gdy ostatnia woda będzie całkowicie czysta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla i zagotuj na kuchence. Aby to zrobić, zaleca się stosowanie naczyń z grubym dnem, a następnie zmniejsza się prawdopodobieństwo, że owsianka spali się od dołu - w najgorszym przypadku lub przyklei się do dna - w najlepszym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy mleko się zagotuje, wlej umyty ryż do rondla, wszystko dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień do niskiego lub średniego. Obserwuj, jak gotuje się mleko. Jeśli bulgocze zbyt gwałtownie, jeszcze trochę zmniejsz ogień. Podczas gotowania okresowo mieszaj owsiankę, nie oddalaj się daleko od pieca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier i sól do owsianki do smaku. Wymieszać. Jeśli masz substytut cukru, który nie toleruje obróbki cieplnej, możesz dodać go do gotowej owsianki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj owsiankę, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu, aż ryż się ugotuje, a owsianka zgęstnieje. Zawsze zajmuje to inny czas, zależy od jakości kuchenki, patelni i samego ryżu. Skoncentruj się na wyglądzie i gęstości owsianki. Spróbuj go, sprawdzając, jak ugotowane są ryż.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż gotową owsiankę na talerzach. Do każdej porcji dodaj kawałek masła. Kiedy trochę stoi, staje się grubszy. Można to naprawić, rozcieńczając owsiankę wrzącą wodą lub gorącym mlekiem.

owsianka może mieć dowolną konsystencję-całkowicie ugotowaną lub częściowo ugotowaną, gdy ziarna ryżu są już gotowe, ale zachowują swój kształt. Uwielbiam tę drugą opcję. Do takiej owsianki lepiej jest użyć ryżu okrągłodennego lub kubańskiego. Możesz podawać ze skondensowanym mlekiem, owocami, jagodami lub dżemem.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

mała wskazówka dla tych, którzy liczą kalorie:tę owsiankę można gotować w mleku zmieszanym z wodą w stosunku 50: 50. Spójrz także na zawartość tłuszczu w mleku, wybierając go w sklepie.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy