Francuska zupa cebulowa klasyczna

najsmaczniejsze, Oryginalne, ze zwykłych produktów, na lunch! Klasyczna zupa cebulowa to stare francuskie pierwsze danie serwowane w najlepszych restauracjach w Paryżu. Przygotuj go w swojej kuchni, zwłaszcza, że jest to bułka z masłem! Pyszny zapach stanie w całym domu, jest niesamowicie pyszny!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 38 % 5 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować francuską zupę cebulową? Przygotuj jedzenie. Radzę wziąć białą cebulę, moim zdaniem jest o wiele smaczniejsza. Wybierz masło najwyższej jakości - smak zupy zależy od jego smaku. To samo z serem. Zamiast bulionu z kurczaka możesz wziąć warzywa lub po prostu wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój, najpierw na ćwiartki, a następnie na cienkie półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź naczynia (patelnia, patelnia, rondel) z grubym dnem i wysokimi bokami. Mam tę patelnię. Rozpuść w nim masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W roztopionym maśle włóż całą posiekaną cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż cebulę na oleju najpierw na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna być solona-to jest najważniejsze. Oznacza to, że karmelizacja cukru poszła, co, nawiasem mówiąc, jest bardzo obfite w cebuli. To właśnie ten proces nada zupie szczególny smak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bądź cierpliwy i smaż cebulę przez około 20-30 minut bez wychodzenia z pieca. Możesz zmniejszyć ogień. Cebula znacznie straci objętość i zmieni kolor. Smak podczas smażenia będzie bardzo smaczny! Upewnij się, że nic się nie pali, kieruj się piecem na czas smażenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy cebula będzie gotowa, wlej bulion do garnka, nie Cały na raz, ale w częściach. I zacznij go gotować. Gdy bulion prawie wyparuje, wlej następną część i ponownie zagotuj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowość Zobacz według własnych upodobań. Możesz zostawić zupę gorętszą, możesz gotować do gęstego stanu. Spróbuj soli. Jeśli słoność bulionu nie wystarczy, posolić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Integralną częścią zupy cebulowej są grzanki z bagietki. W moim przypadku bochenka) należy je wysuszyć do twardości, w piekarniku lub na patelni grillowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej zupę cebulową do żaroodpornych misek. Na wierzch ułożyć jedną grzankę na raz i obficie posypać startym serem. Umieść miski w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, najlepiej pod grillem. Ser powinien się dobrze stopić. Gdy to się stanie, wyjmij i możesz podać.

możesz wziąć dowolny bulion do zupy-kurczak, wołowina, warzywa. Jeśli nagle go nie ma, weź tylko wrzącą wodę.
razem z cebulą możesz również włożyć czosnek, to wzmocni smak. Jako przyprawy dodaje się pieprz, a czasem tymianek. Ale postanowiłem spróbować czystego smaku.
wiele przepisów dodaje białe wino, koniak lub sherry przed bulionem.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

to bardzo popularne danie znane od czasów starożytnych. Cebula jest podstawą tej zupy - łatwa w uprawie i była dostępna dla większości biednych rodzin. Wystarczyło mieć skórkę chleba i bulion, a nawet wodę, aby zrobić tę zupę. Sekretem jego smaku jest długie smażenie cebuli. Obecnie zupa cebulowa jest oferowana w większości restauracji w Paryżu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy