skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować francuską zupę cebulową? Przygotuj jedzenie. Radzę wziąć białą cebulę, moim zdaniem jest o wiele smaczniejsza. Wybierz masło najwyższej jakości - smak zupy zależy od jego smaku. To samo z serem. Zamiast bulionu z kurczaka możesz wziąć warzywa lub po prostu wodę.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój, najpierw na ćwiartki, a następnie na cienkie półpierścienie.
Krok 3:
Weź naczynia (patelnia, patelnia, rondel) z grubym dnem i wysokimi bokami. Mam tę patelnię. Rozpuść w nim masło.
Krok 4:
W roztopionym maśle włóż całą posiekaną cebulę.
Krok 5:
Podsmaż cebulę na oleju najpierw na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna być solona-to jest najważniejsze. Oznacza to, że karmelizacja cukru poszła, co, nawiasem mówiąc, jest bardzo obfite w cebuli. To właśnie ten proces nada zupie szczególny smak.
Krok 6:
Bądź cierpliwy i smaż cebulę przez około 20-30 minut bez wychodzenia z pieca. Możesz zmniejszyć ogień. Cebula znacznie straci objętość i zmieni kolor. Smak podczas smażenia będzie bardzo smaczny! Upewnij się, że nic się nie pali, kieruj się piecem na czas smażenia.
Krok 7:
Gdy cebula będzie gotowa, wlej bulion do garnka, nie Cały na raz, ale w częściach. I zacznij go gotować. Gdy bulion prawie wyparuje, wlej następną część i ponownie zagotuj.
Krok 8:
Gotowość Zobacz według własnych upodobań. Możesz zostawić zupę gorętszą, możesz gotować do gęstego stanu. Spróbuj soli. Jeśli słoność bulionu nie wystarczy, posolić.
Krok 9:
Integralną częścią zupy cebulowej są grzanki z bagietki. W moim przypadku bochenka) należy je wysuszyć do twardości, w piekarniku lub na patelni grillowej.
Krok 10:
Wlej zupę cebulową do żaroodpornych misek. Na wierzch ułożyć jedną grzankę na raz i obficie posypać startym serem. Umieść miski w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, najlepiej pod grillem. Ser powinien się dobrze stopić. Gdy to się stanie, wyjmij i możesz podać.
możesz wziąć dowolny bulion do zupy-kurczak, wołowina, warzywa. Jeśli nagle go nie ma, weź tylko wrzącą wodę.
razem z cebulą możesz również włożyć czosnek, to wzmocni smak. Jako przyprawy dodaje się pieprz, a czasem tymianek. Ale postanowiłem spróbować czystego smaku.
wiele przepisów dodaje białe wino, koniak lub sherry przed bulionem.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
to bardzo popularne danie znane od czasów starożytnych. Cebula jest podstawą tej zupy - łatwa w uprawie i była dostępna dla większości biednych rodzin. Wystarczyło mieć skórkę chleba i bulion, a nawet wodę, aby zrobić tę zupę. Sekretem jego smaku jest długie smażenie cebuli. Obecnie zupa cebulowa jest oferowana w większości restauracji w Paryżu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g