ciasta miodowe

pachnące ciasta na pyszny miód pitny! Jeśli nie wiesz jeszcze, jak zrobić ciasta miodowe na jedno z najsmaczniejszych ciast, ten przepis na ratunek. Są pieczone w ciągu kilku minut. A nasączone dowolnym kremem zamieniają się w najdelikatniejszy, rozpływający się w ustach deser, w którym nie można się nie zakochać!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 12 % 9 g
węglowodany 77 % 58 g
348 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasta miodowe? Odmierz potrzebne składniki. Miód może być stosowany jako płynny lub zagęszczony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małym rondlu z grubym dnem połącz masło, cukier i miód.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić masę do gładkości. Ziarna cukru powinny całkowicie się rozpuścić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka osobno, aż będą gładkie. Wystarczy użyć widelca lub trzepaczki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ubite jajka cienkim strumieniem do rondla ze słodką mieszanką masła. Aby jajka się nie zwijały, pamiętaj o aktywnym mieszaniu masy w tym czasie. Jeśli istnieje obawa, że jajka się zsiadną, możesz zaparzyć mieszaninę w łaźni wodnej. Aby to zrobić, wlej wodę do większego rondla, umieść na nim patelnię z mieszanką. Woda powinna gotować się umiarkowanie i nie dotykać dna górnej patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprowadzić mieszaninę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sodę, dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Masa zacznie się trochę pienić. Po 1-2 minutach wyjmij patelnię z pieca.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzić mieszaninę, aż będzie lekko ciepła. Aby to się stało szybciej, wlej go do pojemnika, w którym wyrabiasz ciasto miodowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przesiej mąkę przez sito, aby oczyścić ją z ewentualnych niepotrzebnych cząstek i nasycić tlenem. Dzięki temu ciasto będzie bardziej jednorodne, a ciasta będą lepiej rosły podczas pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej większość mąki do schłodzonej masy, najpierw wymieszaj łyżką. W zależności od właściwości mąki może być potrzebna mniej więcej, więc nie dodawaj całej mąki od razu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jeśli konsystencja ciasta nie jest wystarczająco gęsta, dodaj trochę więcej mąki. Ale nie przesadzaj, aby ciasto nie było ciasne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto powinno być miękkie, giętkie, lekko przylegające do dłoni. Jeśli ciasto zebrane w kulkę nie zachowuje dobrze kształtu, ma odpowiednią konsystencję do ciasta miodowego. Ciasta okażą się kruche i nie będą sztywne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podziel ciasto na 10-12 części, zwiń bułki. Przykryj ciasto, aby nie wyschło.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj każdą część ciasta w cienką okrągłą warstwę. Możesz to zrobić natychmiast na pergaminie. Wyrównaj krawędzie ciasta talerzem o pożądanej średnicy. Mam średnicę ciasta 20 cm, możesz wyrównać ciasto po upieczeniu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Aby ciasto nie pęczniało podczas pieczenia, nakłuj je widelcem. Z resztą ciast nie zrobiłem tego, ponieważ nie pęcznieją.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 160-170C przez 3-5 minut. Ciasta pieczą się bardzo szybko, więc nie oddalaj się od piekarnika, aby ciasto nie wyschło. Gdy tylko krawędzie lekko się zrumienią, wyjmij je. Czas i temperatura pieczenia mogą być różne w zależności od specyfiki pracy Twojego sprzętu. Jeśli po upieczeniu wyrównasz ciasta, zrób to natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Po schłodzeniu ciasta będą kruche.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przenieś gotowe ciasta na płaską powierzchnię. Połącz kawałki ciasta i rozwałkuj kolejne ciasto. Można go użyć do ciasta lub lepiej zrumienić i rozdrobnić na okruchy. Okruchy można wykorzystać do wykończenia ciasta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Tym razem robiłam niezbyt cienkie ciasta. Jeśli potrzebujesz mniejszej grubości, podziel ciasto na 11-12 kawałków. Do miodu można użyć dowolnego kremu: śmietany, gotowanego skondensowanego mleka z masłem lub kremu. Lepiej, jeśli ciasto moczy się przez co najmniej 8 godzin, będzie szczególnie delikatne. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy