skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasta miodowe? Odmierz potrzebne składniki. Miód może być stosowany jako płynny lub zagęszczony.
Krok 2:
W małym rondlu z grubym dnem połącz masło, cukier i miód.
Krok 3:
Na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić masę do gładkości. Ziarna cukru powinny całkowicie się rozpuścić.
Krok 4:
Ubij jajka osobno, aż będą gładkie. Wystarczy użyć widelca lub trzepaczki.
Krok 5:
Wlej ubite jajka cienkim strumieniem do rondla ze słodką mieszanką masła. Aby jajka się nie zwijały, pamiętaj o aktywnym mieszaniu masy w tym czasie. Jeśli istnieje obawa, że jajka się zsiadną, możesz zaparzyć mieszaninę w łaźni wodnej. Aby to zrobić, wlej wodę do większego rondla, umieść na nim patelnię z mieszanką. Woda powinna gotować się umiarkowanie i nie dotykać dna górnej patelni.
Krok 6:
Doprowadzić mieszaninę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje.
Krok 7:
Dodaj sodę, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Masa zacznie się trochę pienić. Po 1-2 minutach wyjmij patelnię z pieca.
Krok 9:
Schłodzić mieszaninę, aż będzie lekko ciepła. Aby to się stało szybciej, wlej go do pojemnika, w którym wyrabiasz ciasto miodowe.
Krok 10:
Przesiej mąkę przez sito, aby oczyścić ją z ewentualnych niepotrzebnych cząstek i nasycić tlenem. Dzięki temu ciasto będzie bardziej jednorodne, a ciasta będą lepiej rosły podczas pieczenia.
Krok 11:
Wlej większość mąki do schłodzonej masy, najpierw wymieszaj łyżką. W zależności od właściwości mąki może być potrzebna mniej więcej, więc nie dodawaj całej mąki od razu.
Krok 12:
Jeśli konsystencja ciasta nie jest wystarczająco gęsta, dodaj trochę więcej mąki. Ale nie przesadzaj, aby ciasto nie było ciasne.
Krok 13:
Ciasto powinno być miękkie, giętkie, lekko przylegające do dłoni. Jeśli ciasto zebrane w kulkę nie zachowuje dobrze kształtu, ma odpowiednią konsystencję do ciasta miodowego. Ciasta okażą się kruche i nie będą sztywne.
Krok 14:
Podziel ciasto na 10-12 części, zwiń bułki. Przykryj ciasto, aby nie wyschło.
Krok 15:
Rozwałkuj każdą część ciasta w cienką okrągłą warstwę. Możesz to zrobić natychmiast na pergaminie. Wyrównaj krawędzie ciasta talerzem o pożądanej średnicy. Mam średnicę ciasta 20 cm, możesz wyrównać ciasto po upieczeniu.
Krok 16:
Aby ciasto nie pęczniało podczas pieczenia, nakłuj je widelcem. Z resztą ciast nie zrobiłem tego, ponieważ nie pęcznieją.
Krok 17:
Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 160-170C przez 3-5 minut. Ciasta pieczą się bardzo szybko, więc nie oddalaj się od piekarnika, aby ciasto nie wyschło. Gdy tylko krawędzie lekko się zrumienią, wyjmij je. Czas i temperatura pieczenia mogą być różne w zależności od specyfiki pracy Twojego sprzętu. Jeśli po upieczeniu wyrównasz ciasta, zrób to natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Po schłodzeniu ciasta będą kruche.
Krok 18:
Przenieś gotowe ciasta na płaską powierzchnię. Połącz kawałki ciasta i rozwałkuj kolejne ciasto. Można go użyć do ciasta lub lepiej zrumienić i rozdrobnić na okruchy. Okruchy można wykorzystać do wykończenia ciasta.
Krok 19:
Tym razem robiłam niezbyt cienkie ciasta. Jeśli potrzebujesz mniejszej grubości, podziel ciasto na 11-12 kawałków. Do miodu można użyć dowolnego kremu: śmietany, gotowanego skondensowanego mleka z masłem lub kremu. Lepiej, jeśli ciasto moczy się przez co najmniej 8 godzin, będzie szczególnie delikatne. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g