chude kotlety z kaszy gryczanej

pyszne domowe kotlety z kaszy gryczanej! Bezmięsne danie! Obfite, apetyczne danie z niedrogiej gryki jest darem niebios na postne dni! A do tego bardzo budżetowy! Przygotowanie takich kotletów wcale nie jest trudne!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 39 % 13 g
węglowodany 52 % 17 g
190 kcal
IG: 41 / 59 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chude kotlety gryczane z kaszy gryczanej? Przygotuj jedzenie. Do smażenia potrzebujesz gryki, ziemniaków, wody, soli, czarnego pieprzu, mielonej kolendry i oleju roślinnego. Potrzebna będzie również pewna ilość mąki pszennej do panierowania lub bułki tartej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz kaszę gryczaną, włóż do rondla i zalej czystą wodą. Dodaj trochę soli. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień gotować owsiankę przez około 20-25 minut na najmniejszym ogniu. Lepiej trochę ugotować owsiankę niż nie gotować. Schłodzić gotową owsiankę do temperatury pokojowej i przenieść dużą miskę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki dokładnie opłucz,obierz. Obrane ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, lekko (bez fanatyzmu) wyciśnij sok ziemniaczany. Dodaj wyciśnięte starte ziemniaki do schłodzonej kaszy gryczanej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj również sól, zmielony czarny pieprz i zmieloną kolendrę i wymieszaj wszystkie przygotowane składniki rękami, aż będą gładkie. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy do swojego gustu, aby kotlety nie były nudne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwilż ręce wodą i uformuj z możliwie równomiernie wymieszanego & quot; mięsa mielonego & quot; małe kotlety. Każdy kotlet panierować w mące pszennej lub bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż przygotowane kotlety i smaż nieco ponadprzeciętny ogień, aż będzie apetyczny zrumieniony z obu stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe kotlety można natychmiast podać, aby były trochę chrupiące na zewnątrz. Wolę położyć wszystkie ugotowane kotlety z powrotem na patelni, przykryć i dodać trochę wody (lub nie dodawać), aby odstawić je na wyłączony piec - idź. Takie kotlety można podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone.

przepis jest interesujący, ponieważ nie można gotować kaszy gryczanej, aby specjalnie przygotować takie kotlety, ale użyć resztek wczorajszej owsianki, aby ekonomicznie wydawać produkty

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy