skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chude kotlety gryczane z kaszy gryczanej? Przygotuj jedzenie. Do smażenia potrzebujesz gryki, ziemniaków, wody, soli, czarnego pieprzu, mielonej kolendry i oleju roślinnego. Potrzebna będzie również pewna ilość mąki pszennej do panierowania lub bułki tartej.
Krok 2:
Dokładnie opłucz kaszę gryczaną, włóż do rondla i zalej czystą wodą. Dodaj trochę soli. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień gotować owsiankę przez około 20-25 minut na najmniejszym ogniu. Lepiej trochę ugotować owsiankę niż nie gotować. Schłodzić gotową owsiankę do temperatury pokojowej i przenieść dużą miskę.
Krok 3:
Ziemniaki dokładnie opłucz,obierz. Obrane ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, lekko (bez fanatyzmu) wyciśnij sok ziemniaczany. Dodaj wyciśnięte starte ziemniaki do schłodzonej kaszy gryczanej.
Krok 4:
Dodaj również sól, zmielony czarny pieprz i zmieloną kolendrę i wymieszaj wszystkie przygotowane składniki rękami, aż będą gładkie. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy do swojego gustu, aby kotlety nie były nudne.
Krok 5:
Zwilż ręce wodą i uformuj z możliwie równomiernie wymieszanego & quot; mięsa mielonego & quot; małe kotlety. Każdy kotlet panierować w mące pszennej lub bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż przygotowane kotlety i smaż nieco ponadprzeciętny ogień, aż będzie apetyczny zrumieniony z obu stron.
Krok 6:
Gotowe kotlety można natychmiast podać, aby były trochę chrupiące na zewnątrz. Wolę położyć wszystkie ugotowane kotlety z powrotem na patelni, przykryć i dodać trochę wody (lub nie dodawać), aby odstawić je na wyłączony piec - idź. Takie kotlety można podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone.
przepis jest interesujący, ponieważ nie można gotować kaszy gryczanej, aby specjalnie przygotować takie kotlety, ale użyć resztek wczorajszej owsianki, aby ekonomicznie wydawać produkty
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g