ciasto bez masła i bez pieczenia

pyszny i zdrowy deser bez masła, jajek, mleka i mąki! Spróbuj zrobić fantazyjne ciasto wegetariańskie bez masła i jajek. Jest lekki i sycący jednocześnie. Zdrowe i smaczne! Ten deser jest również odpowiedni dla wegan, ponieważ nie zawiera nabiału. Nie ma też mąki i nie trzeba jej piec!
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 76 % 38 g
211 kcal
IG: 44 / 10 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie elementy. Niektóre składniki należy przygotować z wyprzedzeniem. Suszenie gruszki należy umyć i namoczyć przez 2 godziny w wodzie. Daktyle należy również umyć, usunąć nasiona i namoczyć gruszki. Dokładnie spłucz nasiona dyni. Rozmrażaj wiśnie, jeśli są zamrożone. A jeśli jest świeży, usuń nasiona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie weź 100 ml wody i rozpuść w niej 1 łyżkę. L. (bez góry) agar. Następnie rozpalamy mały ogień i doprowadzamy do wrzenia, czasami mieszając. Usuń agar z ognia i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zajmijmy się dolną warstwą. Wlej wodę z suszenia. Zmielić suszenie i pestki dyni przez maszynkę do mięsa (dysza z otworami o małej średnicy).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 1 łyżkę do powstałej mieszanki. l miód i wymieszaj. Następnie dodaj zmielony len, aby zagęścić naszą mieszankę. Dobrze wszystko wymieszaj. Ciasto powinno być wystarczająco gęste, zachowując swój kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż tę mieszaninę równomiernie na dnie wyjmowanej Formy do ciasta. I włóż formę do zamrażarki, aby zamarzła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przejdźmy do warstwy środkowej. Weź banany, obierz, weź 1 awokado, obierz i usuń pestkę. Włóż awokado, banany, kakao i 2 łyżki do blendera.l miód. Wszystko to ubijamy blenderem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinnam uzyskać czekoladową mieszankę o gęstej, kremowej konsystencji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj do niego agar-agar, który powinien już trochę ostygnąć. Najważniejsze jest to, że nie zaczyna zamarzać. Szybko i dobrze wszystko wymieszaj. I możesz to zrobić za pomocą blendera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wyjmujemy naszą formę z zamrażarki i układamy warstwę czekoladowo-bananową, delikatnie i szybko ją wyrównując, ponieważ szybko zacznie twardnieć. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do zamrażarki, jeśli nie jest wystarczająco zamrożony w temperaturze pokojowej. Kładziemy kolejną porcję agaru rozpuszczonego w wodzie (1 łyżka.L. bez góry na 100 ml wody) na ogniu. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić do ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie zajmijmy się naszą górną warstwą. Wysyłamy wiśnie, awokado i 5 łyżek do blendera.l miód. Ubij to wszystko w jednorodną masę, jeśli agar wystarczająco ostygł gdzieś do 50 stopni, wlej go do mieszanki wiśni i ponownie włącz blender. Następnie wyjmujemy formę z zamrażarki i wlewamy tam naszą górną warstwę, szybko i ostrożnie ją wyrównujemy. Pozostaw do ostygnięcia. I w tym czasie dekorujemy ciasto według własnego gustu. Następnie możesz włożyć do zamrażarki na pół godziny. I ciasto

udekorowałem ciasto orzeszkami piniowymi, orzechami nerkowca i własną czekoladą z chleba świętojańskiego. Możesz udekorować według własnego gustu, jak chcesz.
smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Len - 534   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy