skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie elementy. Niektóre składniki należy przygotować z wyprzedzeniem. Suszenie gruszki należy umyć i namoczyć przez 2 godziny w wodzie. Daktyle należy również umyć, usunąć nasiona i namoczyć gruszki. Dokładnie spłucz nasiona dyni. Rozmrażaj wiśnie, jeśli są zamrożone. A jeśli jest świeży, usuń nasiona.
Krok 2:
Następnie weź 100 ml wody i rozpuść w niej 1 łyżkę. L. (bez góry) agar. Następnie rozpalamy mały ogień i doprowadzamy do wrzenia, czasami mieszając. Usuń agar z ognia i ostudź.
Krok 3:
Teraz zajmijmy się dolną warstwą. Wlej wodę z suszenia. Zmielić suszenie i pestki dyni przez maszynkę do mięsa (dysza z otworami o małej średnicy).
Krok 4:
Dodaj 1 łyżkę do powstałej mieszanki. l miód i wymieszaj. Następnie dodaj zmielony len, aby zagęścić naszą mieszankę. Dobrze wszystko wymieszaj. Ciasto powinno być wystarczająco gęste, zachowując swój kształt.
Krok 5:
Rozłóż tę mieszaninę równomiernie na dnie wyjmowanej Formy do ciasta. I włóż formę do zamrażarki, aby zamarzła.
Krok 6:
Teraz przejdźmy do warstwy środkowej. Weź banany, obierz, weź 1 awokado, obierz i usuń pestkę. Włóż awokado, banany, kakao i 2 łyżki do blendera.l miód. Wszystko to ubijamy blenderem.
Krok 7:
Powinnam uzyskać czekoladową mieszankę o gęstej, kremowej konsystencji.
Krok 8:
Dodaj do niego agar-agar, który powinien już trochę ostygnąć. Najważniejsze jest to, że nie zaczyna zamarzać. Szybko i dobrze wszystko wymieszaj. I możesz to zrobić za pomocą blendera.
Krok 9:
Następnie wyjmujemy naszą formę z zamrażarki i układamy warstwę czekoladowo-bananową, delikatnie i szybko ją wyrównując, ponieważ szybko zacznie twardnieć. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do zamrażarki, jeśli nie jest wystarczająco zamrożony w temperaturze pokojowej. Kładziemy kolejną porcję agaru rozpuszczonego w wodzie (1 łyżka.L. bez góry na 100 ml wody) na ogniu. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 10:
W międzyczasie zajmijmy się naszą górną warstwą. Wysyłamy wiśnie, awokado i 5 łyżek do blendera.l miód. Ubij to wszystko w jednorodną masę, jeśli agar wystarczająco ostygł gdzieś do 50 stopni, wlej go do mieszanki wiśni i ponownie włącz blender. Następnie wyjmujemy formę z zamrażarki i wlewamy tam naszą górną warstwę, szybko i ostrożnie ją wyrównujemy. Pozostaw do ostygnięcia. I w tym czasie dekorujemy ciasto według własnego gustu. Następnie możesz włożyć do zamrażarki na pół godziny. I ciasto
udekorowałem ciasto orzeszkami piniowymi, orzechami nerkowca i własną czekoladą z chleba świętojańskiego. Możesz udekorować według własnego gustu, jak chcesz.
smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Len - 534 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g