zupa grzybowa z grzybów leśnych

aromatyczna domowa gęsta zupa z grzybów leśnych. Zupa ze świeżych grzybów leśnych nie ma porównania z innymi zupami grzybowymi. Ta zupa jest aromatyczna, o bogatym smaku. A jeśli wiesz również, że grzyby zostały zebrane osobiście, zupa wydaje się dwa razy smaczniejsza.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 63 % 17 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie do gotowania zupy. Zupa grzybowa i ugotujemy ją z grzybów leśnych. Mam borowiki i kilka borowików. Grzyby powinny być świeże, a nie Stare, z mocnymi elastycznymi czapkami. Warzywa średniej wielkości (moje ziemniaki nie są takie same, więc mam dwa małe i jeden większy). Masło do smażenia warzyw. Wermiszel do woli, bez niego zupa nie będzie gorsza.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj grzyby leśne, oczyść gruz i resztki ziemi, spłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój grzyby na kawałki, usuń robaki. Pokrój nogi w pierścienie, małe czapki na dwa, większe na cztery części. Posiekane grzyby zalać zimną wodą i odstawić. Jeśli, zgodnie z założeniem, pozostaną miejsca robaków z ich właścicielami, grzyby należy namoczyć w osolonej wodzie przez pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czyste pokrojone grzyby zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu przez 1 godzinę. Nie zapominając o usunięciu piany podczas gotowania. Jeśli wszystkie grzyby pozostały nienaruszone i nie trzeba było wyrzucać robaków, należy wziąć 2,5 - 3 litry wody. Jeśli część grzybów musiała zostać wyrzucona, to aby bulion był nasycony wodą, należy dodać trochę mniej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po godzinie gotowania grzybów obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj zupę dalej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, marchewkę, czosnek. Opłucz i posiekaj warzywa: pokrój marchewki w pierścienie, półpierścienie, drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni roztop masło i usmaż w nim pokrojone warzywa na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj smażone warzywa do zupy. Do smaku dodaj sól, pieprz. W razie potrzeby włóż ziele angielskie, lit laurowy. Wymieszaj wszystko i gotuj zupę przez kolejne dziesięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy zupa jest prawie gotowa, dodaj do niej makaron, wymieszaj. Spróbuj ponownie na soli i możesz wyłączyć ogień, zamknąć zupę pokrywką i odstawić na kilka minut. Wermiszel nie może być dodawany do zupy, jest opcjonalny. Ale z makaronem zupa jest bardziej satysfakcjonująca, domowa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj zupę na gorąco, wlewając do każdego talerza, upewniając się, że dodajesz grzyby. W porcjach do każdego talerza można dodać świeżą śmietanę, świeże zioła i zaoferować chleb.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g

Podobne przepisy