cytrynowy Kurd klasyczny

jasny, piękny i pyszny krem deserowy. Cytrynowy Kurd to rodzaj kremu wytwarzanego z cytryn. Okazuje się bardzo delikatny, gęsty i jedwabisty, z słodko-kwaśnym posmakiem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 37 % 16 g
węglowodany 58 % 25 g
252 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować Kurda cytrynowego, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź duże cytryny. Jeśli są małe, możesz wziąć 3 sztuki. Dobrze umyj cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z jednej cytryny usuń skórkę i umieść ją w kadzi, w której będzie gotowany Kurd. Następnie wyciśnij sok z cytryn. Powinno być 170 ml. jeśli okaże się trochę mniej, dodaj wodę. Wlej powstały sok do chochli do skórki. Dodaj cukier i skrobię. Całą powstałą masę dobrze wymieszaj trzepaczką, aby skrobia równomiernie się rozdzieliła i nie pozostały jej grudki. Umieść kadzi na ogniu i doprowadzaj wszystko do wrzenia przy ciągłym mieszaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po ugotowaniu masa nieco zgęstnieje z powodu dodanej skrobi. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednorodną konsystencję, możesz przecedzić wszystko przez sito. Bardziej podoba mi się nie odcedzony, żeby w kurdzie znalazły się kawałki skórki. Smak jest bardziej naturalny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce ubij żółtka trzepaczką i stopniowo dodawaj masę cytrynową. Nie jest konieczne dodawanie żółtek do kadzi, ponieważ mogą się upiec. A kiedy masa cytrynowa jest stopniowo wprowadzana do żółtek, wszystko ma czas na równomierne rozłożenie między sobą. Następnie włóż całą masę z powrotem do wiadra i ponownie podpal.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić masę do wrzenia. Ale nie musisz gotować. Masa będzie jeszcze grubsza. Zdejmij kadzi z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj masło do gorącej mieszanki cytryny. Natychmiast zacznie się topić. Wymieszaj wszystko, aby równomiernie rozprowadzić olej w mieszance.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cytrynowy Kurd jest gotowy! Wlej go do naczynia o odpowiedniej wielkości i całkowicie ostudź. Po schłodzeniu Kurd cytrynowy staje się jeszcze grubszy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Użyj gotowego Kurda cytrynowego zgodnie z jego przeznaczeniem. Może być stosowany w warstwie ciast, do napełniania babeczek lub bułek, jako sos do naleśników, a nawet po prostu rozprowadzany na kawałku bochenka. Poczęstuj się zdrowo!

na podstawie tego przepisu możesz również przygotować pomarańczowego Kurda. Tylko cukier będzie potrzebował trochę mniej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy