skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować Kurda cytrynowego, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź duże cytryny. Jeśli są małe, możesz wziąć 3 sztuki. Dobrze umyj cytryny.
Krok 2:
Z jednej cytryny usuń skórkę i umieść ją w kadzi, w której będzie gotowany Kurd. Następnie wyciśnij sok z cytryn. Powinno być 170 ml. jeśli okaże się trochę mniej, dodaj wodę. Wlej powstały sok do chochli do skórki. Dodaj cukier i skrobię. Całą powstałą masę dobrze wymieszaj trzepaczką, aby skrobia równomiernie się rozdzieliła i nie pozostały jej grudki. Umieść kadzi na ogniu i doprowadzaj wszystko do wrzenia przy ciągłym mieszaniu.
Krok 3:
Po ugotowaniu masa nieco zgęstnieje z powodu dodanej skrobi. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednorodną konsystencję, możesz przecedzić wszystko przez sito. Bardziej podoba mi się nie odcedzony, żeby w kurdzie znalazły się kawałki skórki. Smak jest bardziej naturalny.
Krok 4:
W osobnej misce ubij żółtka trzepaczką i stopniowo dodawaj masę cytrynową. Nie jest konieczne dodawanie żółtek do kadzi, ponieważ mogą się upiec. A kiedy masa cytrynowa jest stopniowo wprowadzana do żółtek, wszystko ma czas na równomierne rozłożenie między sobą. Następnie włóż całą masę z powrotem do wiadra i ponownie podpal.
Krok 5:
Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić masę do wrzenia. Ale nie musisz gotować. Masa będzie jeszcze grubsza. Zdejmij kadzi z ognia.
Krok 6:
Dodaj masło do gorącej mieszanki cytryny. Natychmiast zacznie się topić. Wymieszaj wszystko, aby równomiernie rozprowadzić olej w mieszance.
Krok 7:
Cytrynowy Kurd jest gotowy! Wlej go do naczynia o odpowiedniej wielkości i całkowicie ostudź. Po schłodzeniu Kurd cytrynowy staje się jeszcze grubszy.
Krok 8:
Użyj gotowego Kurda cytrynowego zgodnie z jego przeznaczeniem. Może być stosowany w warstwie ciast, do napełniania babeczek lub bułek, jako sos do naleśników, a nawet po prostu rozprowadzany na kawałku bochenka. Poczęstuj się zdrowo!
na podstawie tego przepisu możesz również przygotować pomarańczowego Kurda. Tylko cukier będzie potrzebował trochę mniej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g