skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwe pierogi z ziemniakami? Przygotuj jedzenie. Możesz specjalnie ugotować puree ziemniaczane do gotowania pierogów lub użyć gotowego, pozostałego z obiadu. Ugotuję połowę porcji. Waga ziemniaków jest już obrana. Ilość mąki jest przybliżona, ile będzie potrzebna, spojrzysz na ciasto.
Krok 2:
Jak gotować ziemniaki? Umyj i obierz, a następnie pokrój na kawałki, aby ziemniaki ugotowały się szybciej. Włóż do rondla, zalej zimną, czystą wodą.
Krok 3:
Umieść patelnię na średnim ogniu, poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie. Gotuj ziemniaki do miękkości, 20-25 minut, w zależności od wielkości i odmiany. Określ gotowość nożem - powinien swobodnie przebijać kawałki. Nie musisz solić ziemniaków, zrobimy to na etapie wyrabiania ciasta.
Krok 4:
Odcedź ziemniaki i zetrzyj je na puree.
Krok 5:
Dodaj kawałek masła, wymieszaj.
Krok 6:
Ubij tłuczone jajka, dodaj sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz mieszaj, aż będzie gładka. Możesz użyć miksera, wystarczyła mi łyżka.
Krok 7:
Zacznij dodawać mąkę małymi porcjami, wyrabiając ciasto po każdym dodaniu. Teraz zobacz, jakie jest ciasto, aby zrozumieć, czy dodać więcej mąki, czy nie. Jeśli jest za dużo mąki, pierogi okażą się twarde i nie smaczne.
Krok 8:
Ciasto będzie dość gęste, ale nadal będzie trochę przylegać do dłoni.
Krok 9:
Weź kawałek ciasta, połóż go na stole lub desce posypanej mąką. Zroluj z niego kiełbasę. Pokrój go na małe kawałki. Dla urody możesz trochę spłaszczyć każdy kawałek widelcem. Zostawiłam pierogi bez zmian.
Krok 10:
Ugotuj pierogi. Jak gotować leniwe pierogi? Podpal garnek z czystą wodą, zagotuj wodę, Posol ją. Wrzuć leniwe pierogi do wody, pamiętaj, aby wymieszać je łyżką, w przeciwnym razie przykleją się do dna. Poczekaj, aż pierogi unoszą się na powierzchni i gotuj przez 3-4 minuty. Wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową i natychmiast podawaj. Nie gotuj wielu pierogów na raz, lepiej rób to partiami. Duża ilość może się sklejać.
Krok 11:
Podczas gdy pierogi gotują się, a lepiej trochę wcześniej, przygotuj cebulę. Obierz go i pokrój losowo-pokroiłem w kostkę, możesz na pół pierścienia.
Krok 12:
Rozgrzej patelnię na małym ogniu, połóż na niej mały kawałek masła, a następnie wlej trochę warzyw. Dodanie warzyw nie pozwoli na spalenie masła, ponieważ pierwsza ma wyższą temperaturę spalania.Gorenje. Włóż cebulę do rozgrzanego oleju. Smaż cebulę, mieszając, na małym ogniu, aż się zarumieni.
Krok 13:
Podawaj pierogi posypane smażoną cebulą na wierzchu. Pyszne są również takie pierogi z masłem i kwaśną śmietaną. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g