pilaw w kotle wołowym na kuchence

Przygotuj obfite, smaczne i aromatyczne danie mięsne! Wołowina jest uważana za twardszą w porównaniu do wieprzowiny, ale pilaw w kotle wołowym na kuchence okazuje się bardzo delikatny, a mięso dosłownie rozpada się na kawałki. Curry maluje ryż na złoty kolor, a smak w kuchni jest niesamowity.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 11 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 54 % 31 g
301 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw w kotle wołowym na kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki pilawu. wskazane jest stosowanie tylko pulpy wołowej bez twardych żył i ścięgien. Ryż do pilawu potrzebuje specjalnego, nazywa się to "pilawem" lub odpowiedni jest zwykły ryż gotowany na parze, który dobrze zachowuje swój kształt podczas obróbki cieplnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz wołowinę i pokrój w średnią kostkę. Nie powinieneś kroić zbyt drobno-wołowina może wyschnąć i stać się sztywna, a duże kawałki są niewygodne do jedzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój marchewki na małe kostki. Jak zauważyłem, w prawie wszystkich przepisach na pilaw marchewki są krojone, a nie Tinder na tarce. W takim przypadku większa szansa, że pozostanie nienaruszona, zachowa swój kształt. W rezultacie pilaw będzie wyglądał piękniej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyczyść cebulę. Zwykle cebulę pilawową kroi się w drobną kostkę i smaży razem z mięsem (Krok 6). Nie lubię i nie toleruję wyraźnego smaku cebuli w Pilawie, więc wkładam całą cebulę: w ten sposób da wszystkie swoje właściwości i aromat, ale jej smak będzie całkowicie niezauważalny. Dlatego jeśli lubisz cebulę, pokrój cebulę w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryż dokładnie spłucz w zimnej wodzie, aż będzie czysty, bez białawego odcienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij górną łuskę z główek czosnku, aby widoczne były goździki. Zapewni to lepszy zwrot czosnku z jego aromatu i smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W kotle rozgrzej olej roślinny. Połóż mięso i smaż na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż pojawi się złoty kolor, około 10 minut. Ogień musi być koniecznie silny, aby mięso gotowało się w oleju roślinnym. To szybko uszczelni wszystkie soki mięsne w wołowinie i zachowa soczystość. Na tym samym etapie możesz włożyć posiekaną cebulę i smażyć razem z mięsem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż marchewki do mięsa, wymieszaj i smaż wszystko razem, mieszając, przez kolejne 4-5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej 1 szklankę wrzącej wody do kotła. Dodaj curry, przyprawy pilaw, mielony pieprz i sól. Wszystko wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj całą cebulę (jeśli zdecydowałeś się nie dodawać jej w plasterkach w kroku 6) i całe główki czosnku. Zmniejsz ogień do minimum, aby gotowanie było bardzo słabe (u mnie jest to tryb 2-3). Dusić wszystko razem przez około 40 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej ryż do kotła i spłaszcz. Nie musisz mieszać ryżu z mięsem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrożnie zalej wszystko wrzącą wodą, aby unosiła się ponad poziom ryżu o około 1,5 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotuj pilaw bez przykrycia, aż woda wyparuje. Może to zająć około 12 do 16 minut, w zależności od odmiany ryżu, grubości kociołka i intensywności ognia na kuchence. Ryż powiększy się i wchłonie całą wodę. Podczas gotowania nie mieszaj pilawu!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj kocioł i gotuj pilaw przez kolejne 5-7 minut. Następnie wyłącz ogień. Pozostaw pilaw pod przykryciem na około 10 minut. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal / 100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal / 100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy