skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw w kotle wołowym na kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki pilawu. wskazane jest stosowanie tylko pulpy wołowej bez twardych żył i ścięgien. Ryż do pilawu potrzebuje specjalnego, nazywa się to "pilawem" lub odpowiedni jest zwykły ryż gotowany na parze, który dobrze zachowuje swój kształt podczas obróbki cieplnej.
Krok 2:
Dokładnie opłucz wołowinę i pokrój w średnią kostkę. Nie powinieneś kroić zbyt drobno-wołowina może wyschnąć i stać się sztywna, a duże kawałki są niewygodne do jedzenia.
Krok 3:
Obierz i pokrój marchewki na małe kostki. Jak zauważyłem, w prawie wszystkich przepisach na pilaw marchewki są krojone, a nie Tinder na tarce. W takim przypadku większa szansa, że pozostanie nienaruszona, zachowa swój kształt. W rezultacie pilaw będzie wyglądał piękniej.
Krok 4:
Wyczyść cebulę. Zwykle cebulę pilawową kroi się w drobną kostkę i smaży razem z mięsem (Krok 6). Nie lubię i nie toleruję wyraźnego smaku cebuli w Pilawie, więc wkładam całą cebulę: w ten sposób da wszystkie swoje właściwości i aromat, ale jej smak będzie całkowicie niezauważalny. Dlatego jeśli lubisz cebulę, pokrój cebulę w małe kostki.
Krok 5:
Ryż dokładnie spłucz w zimnej wodzie, aż będzie czysty, bez białawego odcienia.
Krok 6:
Zdejmij górną łuskę z główek czosnku, aby widoczne były goździki. Zapewni to lepszy zwrot czosnku z jego aromatu i smaku.
Krok 7:
W kotle rozgrzej olej roślinny. Połóż mięso i smaż na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż pojawi się złoty kolor, około 10 minut. Ogień musi być koniecznie silny, aby mięso gotowało się w oleju roślinnym. To szybko uszczelni wszystkie soki mięsne w wołowinie i zachowa soczystość. Na tym samym etapie możesz włożyć posiekaną cebulę i smażyć razem z mięsem.
Krok 8:
Włóż marchewki do mięsa, wymieszaj i smaż wszystko razem, mieszając, przez kolejne 4-5 minut.
Krok 9:
Wlej 1 szklankę wrzącej wody do kotła. Dodaj curry, przyprawy pilaw, mielony pieprz i sól. Wszystko wymieszaj.
Krok 10:
Dodaj całą cebulę (jeśli zdecydowałeś się nie dodawać jej w plasterkach w kroku 6) i całe główki czosnku. Zmniejsz ogień do minimum, aby gotowanie było bardzo słabe (u mnie jest to tryb 2-3). Dusić wszystko razem przez około 40 minut.
Krok 11:
Wlej ryż do kotła i spłaszcz. Nie musisz mieszać ryżu z mięsem.
Krok 12:
Ostrożnie zalej wszystko wrzącą wodą, aby unosiła się ponad poziom ryżu o około 1,5 cm.
Krok 13:
Gotuj pilaw bez przykrycia, aż woda wyparuje. Może to zająć około 12 do 16 minut, w zależności od odmiany ryżu, grubości kociołka i intensywności ognia na kuchence. Ryż powiększy się i wchłonie całą wodę. Podczas gotowania nie mieszaj pilawu!
Krok 14:
Przykryj kocioł i gotuj pilaw przez kolejne 5-7 minut. Następnie wyłącz ogień. Pozostaw pilaw pod przykryciem na około 10 minut. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal / 100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal / 100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g