skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania musisz przygotować niezbędne składniki. Makaron lepiej jest brać twarde odmiany, wybrałem kokardki (farfalle), ale możesz mieć dowolny inny rodzaj według własnego gustu. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub świeżymi pomidorami. Na powierzchni świeżych owoców wykonaj nacięcia w kształcie krzyża i zanurz je we wrzącej wodzie na 1-2 minuty, a następnie zalej zimną wodą. Zdejmij skórę i zmiksuj je w blenderze.
Krok 2:
Jak gotować makaron? Wlej wodę (około 2 litry) do szerokiego rondla. Postaw na ogień. Gdy się zagotuje, sól (na 100 g makaronu około 10 g soli). Rozłóż makaron. Gotuj je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Aby zapobiec sklejaniu się makaronu, wlej 1 herbatę. L. olej roślinny. Nie zamykaj pokrywy. Zagotuj do stanu al dente (przeczytaj instrukcje dotyczące czasu gotowania). Wrzuć do durszlaka. Nie musisz spłukiwać wodą.
Krok 3:
Jaką kiełbasę kupić? Wziąłem pół wędzoną, ale zrobi to wędzona, gotowana kiełbasa, szynka, kiełbasy myśliwskie lub gotowane mięso z kurczaka. Obierz kiełbasę ze skóry, pokrój ją na małe plasterki lub kostki. Na dużej patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Podsmaż kiełbasę, mieszając na złoty kolor.
Krok 4:
Na patelni do kiełbasy dodaj ugotowany makaron, pomidory lub koncentrat pomidorowy, sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj.
Krok 5:
Aby uzyskać najlepszy smak, zetrzyj ser do makaronu, wymieszaj. Twardy ser może być dowolny, najważniejsze jest pyszne. Wzięłam parmezan. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj naczynie na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Wyłącz ogrzewanie.
Krok 6:
Podawaj danie na gorąco. Na każdym talerzu włóż makaron. Na wierzch posypać startym serem i posypać posiekanymi świeżymi ziołami (pietruszka, koperek, zielona bazylia).
przepis można uzupełnić smażoną drobno posiekaną cebulą i papryką.
z przypraw możesz dodać posiekany czosnek (1-2 ząbki), włoskie zioła, paprykę (1 herbata. l.), szczypta tymianku i czerwonej ostrej papryki.
danie można przygotować z różnymi rodzajami kiełbas. Na przykład jednocześnie usmaż wędzoną i gotowaną kiełbasę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g