makaron z kiełbasą

pachnący pyszny makaron na obiad. Po prostu objadanie się! Co może być prostszego niż makaron na obiad? Przepyszny makaron z różową kiełbasą przypadnie do gustu całej rodzinie. A gospodyni będzie bardzo zadowolona z tak prostego rozwiązania. Jeśli goście przypadkowo wpadną na tę kolację, na pewno nie będzie się jej wstydzić.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 13 g
tłuszcze 25 % 16 g
węglowodany 54 % 34 g
312 kcal
IG: 12 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania musisz przygotować niezbędne składniki. Makaron lepiej jest brać twarde odmiany, wybrałem kokardki (farfalle), ale możesz mieć dowolny inny rodzaj według własnego gustu. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub świeżymi pomidorami. Na powierzchni świeżych owoców wykonaj nacięcia w kształcie krzyża i zanurz je we wrzącej wodzie na 1-2 minuty, a następnie zalej zimną wodą. Zdejmij skórę i zmiksuj je w blenderze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak gotować makaron? Wlej wodę (około 2 litry) do szerokiego rondla. Postaw na ogień. Gdy się zagotuje, sól (na 100 g makaronu około 10 g soli). Rozłóż makaron. Gotuj je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Aby zapobiec sklejaniu się makaronu, wlej 1 herbatę. L. olej roślinny. Nie zamykaj pokrywy. Zagotuj do stanu al dente (przeczytaj instrukcje dotyczące czasu gotowania). Wrzuć do durszlaka. Nie musisz spłukiwać wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jaką kiełbasę kupić? Wziąłem pół wędzoną, ale zrobi to wędzona, gotowana kiełbasa, szynka, kiełbasy myśliwskie lub gotowane mięso z kurczaka. Obierz kiełbasę ze skóry, pokrój ją na małe plasterki lub kostki. Na dużej patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Podsmaż kiełbasę, mieszając na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni do kiełbasy dodaj ugotowany makaron, pomidory lub koncentrat pomidorowy, sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby uzyskać najlepszy smak, zetrzyj ser do makaronu, wymieszaj. Twardy ser może być dowolny, najważniejsze jest pyszne. Wzięłam parmezan. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj naczynie na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Wyłącz ogrzewanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj danie na gorąco. Na każdym talerzu włóż makaron. Na wierzch posypać startym serem i posypać posiekanymi świeżymi ziołami (pietruszka, koperek, zielona bazylia).

przepis można uzupełnić smażoną drobno posiekaną cebulą i papryką.

z przypraw możesz dodać posiekany czosnek (1-2 ząbki), włoskie zioła, paprykę (1 herbata. l.), szczypta tymianku i czerwonej ostrej papryki.

danie można przygotować z różnymi rodzajami kiełbas. Na przykład jednocześnie usmaż wędzoną i gotowaną kiełbasę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy