kapuśniak ze świeżej kapusty z kurczakiem

najsmaczniejsza, najłatwiejsza letnia świeża zupa! Kapuśniak ze świeżej kapusty z kurczakiem to bardzo aromatyczna, niskokaloryczna zupa ze świeżych warzyw i mięsa z kurczaka. Spodoba się dorosłym i dzieciom. Idealny dla tych, którzy podążają za figurą.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 36 % 4 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kapuśniak ze świeżej kapusty z kurczakiem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Kurczaka weź całość lub dowolne części. Grzbiety kurczaka, udka, skrzydełka itp. dobrze nadają się do bulionu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyślij kurczaka do rondla, zalej wodą i umieść na kuchence. Na dużym ogniu zagotuj, Posol, Usuń powstałą białą pianę. Zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj mięso do miękkości. Zajmie to do 30-40 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A w tym czasie przygotuj wszystkie inne produkty. Usuń zewnętrzne twarde arkusze z kapusty. Obierz ziemniaki, czosnek (jeśli go używasz), cebulę i marchewkę. Opłucz wszystkie warzywa i zioła w zimnej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki z dużymi zębami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory w małe kostki. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidorów. Zwykle tego nie robię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia. Podsmaż warzywa, mieszając, aż cebula będzie półprzezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij pomidory do smażenia, wymieszaj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj wszystko razem przez około 7-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę lub kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj kapustę średniej wielkości słomką, nie należy jej zbyt cienko kroić, aby kapusta zachowała swój kształt podczas późniejszego marnotrawstwa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij mięso z kurczaka z bulionu. Wyślij ziemniaki do garnka. Gotuj do miękkości (około 20 minut).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwiększ ogień na kuchence. Wyślij kapustę, liście laurowe i pieczeń do bulionu. W razie potrzeby dodaj sól i dodaj cukier.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Oddziel lekko schłodzone mięso z kurczaka od kości, wyślij na patelnię. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz palnik do minimum (jeśli masz kuchenkę elektryczną, zainstaluj jednostkę), przykryj garnek pokrywką i gotuj kapuśniak przez około godzinę. Jeśli nie użyłeś młodej kapusty, pozostaw ją na kuchence do półtorej godziny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp gotową kapuśniak drobno posiekanymi świeżymi ziołami i dodaj czosnek. Wyjmij z pieca i pozostaw na 5-10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pachnące i najsmaczniejsze kapuśniaki ze świeżej kapusty są gotowe! Podawać na gorąco, posypane zmielonym czarnym pieprzem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Kapuśniak z kwaśną śmietaną jest bardzo smaczny.

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal / 100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy