skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną do dekoracji? Przygotuj wskazane składniki. Aby przyspieszyć proces, lepiej natychmiast wziąć bardzo gorącą wodę. Można go wziąć o kilka ml więcej, aby był bardziej soczysty lub o kilka ml mniej, aby był bardziej suchy. Sól do smaku, możesz trochę więcej. Przygotuj garnek do gotowania gryki, najlepiej nadaje się garnek o grubych ściankach.
Krok 2:
Kaszę gryczaną bardzo dobrze spłucz kilka razy pod bieżącą zimną wodą, aby umyć i usunąć zanieczyszczenia, złe nasiona lub inne obce zanieczyszczenia.
Krok 3:
Wlej wodę do wybranej patelni. Jeśli używasz zimnej wody, należy ją zagotować i włożyć do niej umytą kaszę gryczaną. Jeśli używasz już wrzącej wody,a następnie postaw garnek z wodą na ogniu, natychmiast włóż umyte płatki. Gdy tylko gryka się zagotuje, Posol ją i gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu pod pokrywką, nie przeszkadzając.
Krok 4:
Po określonym czasie wyłącz ogrzewanie, dodaj masło do owsianki, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i umieść w ciepłym miejscu (lub zawiń w coś ciepłego) na 15 minut, aby owsianka się zaparzyła.
Krok 5:
Podawaj kaszę gryczaną na gorąco. To już pyszna pachnąca owsianka, którą można podawać jako niezależne danie. Na pełny obiad lub kolację taki dodatek można zaoferować mięsu, kurczakowi, półproduktom, a także dodać mleko, cukier. Taką kaszę gryczaną można wykorzystać następnego dnia do przygotowania zapiekanek, chleba, naleśników itp.
kasza gryczana według tego przepisu jest krucha i soczysta. Dlatego jeśli początkowo kochasz to zboże, to w tym wykonaniu z pewnością przypadnie Ci do gustu. Dzięki dodatkowi masła kasza gryczana ma przyjemny kremowy smak, który szczególnie spodoba się dzieciom. Dlatego taką kaszę gryczaną można polecić do żywności dla niemowląt.
ogólnie rzecz biorąc, ze względu na ogromne korzyści, jakie niesie ze sobą ta owsianka, konieczne jest włączenie jej do codziennej diety dla całej rodziny.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g